Leren filmen met je telefoon

Onderwijsvideo’s maken met je telefoon

Iedereen heeft een telefoon op zak en daarmee een prima camera. Zo handig om die nieuwe opdracht voor je studenten even op te nemen in een korte video, of je studenten in je cursus persoonlijk welkom te heten in de digitale leeromgeving, of die ene lastige handeling even goed in beeld te brengen. Toch nemen relatief weinig docenten deze moeite. Wij helpen hen graag op weg vanuit Team Content Creation van ROC van Amsterdam-Flevoland! En wat komen we dan tegen?

Die flitsende filmpjes op Insta en Tiktok…

Als je regelmatig naar toffe video’s kijkt op social media met lekkere muziekjes, spectaculaire cuts, grappige tussenbeelden en mooie jonge mensen dan kan de moed je natuurlijk in de schoenen zinken. Maar dat hoeft helemaal niet, een beeld moet bij jou passen en juist de jonge generatie kan dat onderscheid prima maken. Een docent heeft nu eenmaal een andere rol dan een populaire zanger of influencer: de boodschap, setting en relatie is anders. Het is wel belangrijk om te voorkomen dat je een minutenlang ‘pratend hoofd’ bent. Vergelijk het gewoon met koken, dat heb je ook moeten leren en gaandeweg creëer je een eigen kookstijl. Deze docent, Umran Mercankaya (MBO College Noord) maakt strafrecht wel heel tof door dit soort filmpjes te maken voor haar studenten (welk strafbaar feit plegen we hier?):

En Roald Moen (MBO College Centrum) heeft speciaal voor de Try-out days een lekker uitnodigingsfilmpje gemaakt met vuur en wodka. Zo krijg je als aanstormend student de smaak te pakken!:

Dagtraining Professionele video’s maken met je telefoon

Om onze collega’s een op weg te helpen organiseren wij op vrijdag 16 juni weer een dagtraining waarin je leert filmen en editen (met je eigen telefoon) van de beste; journalist en antropoloog Geertje Algera. Ik ben blij dat ik dit keer ook mee kan doen, lijkt me echt tof om van haar te leren en feedback te krijgen (en misschien mijn koudwatervrees kwijtraken)! Geertje gaat laten zien en ervaren dat het echt niet zo ingewikkeld is om snel een aantrekkelijk filmpje te maken, waar je rekening mee moet houden bij je shots, hoe je filmt en welke statieven en microfoons je kunt gebruiken. Voor het editen gebruiken we het toegankelijke programma Adobe Rush. En alle deelnemers ontvangen deze week haar boek ‘Professionele video’s maken met je smartphone’.

Toepassingen van docenten

Docenten in de vorige groepen hadden verschillende doelen voor hun video’s. Ook werd genoemd dat studenten in plaats van een toets of verslag zelf een video moeten inleveren en dat de docent wil weten hoe dat werkt. Collega Jeroen Smit wisselt de stijl van zijn video’s op basis van de sociale media waar hij de video op zet:

Bakkersvideo social media stijl (wel muziek, geen voice)
Eenvoudige functionele instructie met stem

De technische hobbels

Beginnende collega’s hebben heel veel vragen, vaak kennen ze bijvoorbeeld de uitgebreide mogelijkheden van hun eigen telefoon niet. Tijdens de training kunnen ze verschillende statieven en microfoons uitproberen en merken wat een verschil dat maakt. Wat ze terecht ook lastig vinden is kiezen welke software veilig en goed is voor het editen van de video’s en waar ze de video’s kunnen opslaan. Tot slot is niet altijd duidelijk hoe ze de video’s kunnen delen met hun studenten of collega’s. In de training is hier allemaal aandacht voor, maar we gaan ook een uitgebreide e-learning training maken op Rocwise waar collega’s alles terug kunnen vinden. Komend jaar gaan we extra aandacht besteden aan licentievormen, beeldrecht, digitale toegankelijkheid (ondertitelen!) en metedateren.

Didactisch inzetten van video

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de inhoud van je video. Wat is het doel van de video en hoe ga je dat bereiken op beeld? Je kunt 1 onderwerp op tig verschillende manieren benaderen, bijvoorbeeld vanuit een casus (‘herken je dit probleem?’), een scenario (‘wat zou jij doen als..’) of een ervaringsverhaal van een professional. Als je wilt motiveren dan moet je nadenken over wat motivatie eigenlijk is en hoe dat zit met jouw doelgroep. Als het gaat om de ‘social presence‘ van de vertrouwde docent in een digitale cursus dan kun je kiezen om dit persoonlijker te maken, bijvoorbeeld een video tijdens het sporten of thuis op de bank. De een schudt een spontaan filmpje zo uit de mouw, voor de ander gaat er juist veel denkwerk aan vooraf en is het echt noodzakelijk om een goed script of storyboard ontwikkelen. Tijdens de training gaan we hier niet uitgebreid op in (deze handreiking van InHolland voor het didactisch inzetten van video kan je flink op weg helpen) en ons team helpt collega’s daarbij.

Open delen, videoplatform

Om het open delen en makkelijk vinden van elkaars video’s te ondersteunen schaft de centrale dienst OI&I momenteel een nieuw corporate videoplatform aan. We verwachten deze per september draaiend te hebben en vanzelfsprekend zijn de video’s die wij als team met docenten gemaakt hebben daar dan ook op te vinden!

Lekker sfeerfilmpje van Roald. Schillen van de aardappels met muziek maar even flink vertragen om het snijden van de plakjes heel goed in beeld te brengen. En… door!

Nee het is niet moeilijk, mijn dochter weet het ook! Om het af te leren, nog een kleine snack van Umran: