Mbo hoogwerkers

Eredoctoraten voor mbo-ers, eindelijk!

Eindelijk ook een (ere-) titel als erkenning voor vakmanschap!

Het hing al een tijdje in de lucht met de steeds groter oplopende tekorten aan mbo-ers, een herwaardering is nodig voor studenten met praktisch talent. Een eredoctoraat is een titel die wordt verleend aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd. En dat hebben onze mbo professionals vorige week op Skills Heroes the Finals absoluut! Komende week wordt een wetsvoorstel behandeld om nieuwe vaktitels toe te gaan kennen aan Skills-winnaars (meest prestigieuze vakwedstrijd voor het beroepsonderwijs in Nederlands en Europees verband). Als dit wordt aangenomen zal Ruben Boorsma (MBO Amersfoort) waarschijnlijk de titel doctoris honoris causa caementarius mogen voeren als metselexpert, mag Miryanne Ruijs (Koning Willem I College) voortaan als doctoris honoris causa in coctione de scepter in de keuken zwaaien en kunnen hotelketens vechten om doctoris honoris causa clericus acceptatio Dominique Reemnet (ROC van Amsterdam-Flevoland) in hun receptieteam te krijgen. Wen er maar vast aan!

Nederlands hoogopgeleid talent in de spotlights!

Ik was vorige week weer diep onder de indruk van onze grootste talenten van Nederland, zij zijn het waar onze economie en maatschappij op draait, we zouden absoluut reddeloos verloren zijn zonder de mechatronici, maatschappelijk zorgers, ICT Beheerders en Handhavers Toezicht en Veiligheid. Op de Skills Heroes the Finals was iedereen welkom om op een paar honderd vierkante meter kippenvel te krijgen van de waanzinnige prestaties die onze Nederlandse toppers Bloembinder, Electrotechnicus Gebouwen en Internationaal Ondernemen neerzetten. 434 Neusjes van de (middelbaar beroepsonderwijs-) zalm streden mee in de finale om de beste van Nederland te worden binnen 52 vakgebieden! Het evenement werd dit jaar in nauwe samenwerking met ROC van Amsterdam-Flevoland georganiseerd, trots op alle collega’s die ik dan ook tegenkwam!

Minister Dijkgraaf: ultieme etalage

Naast koning Willem Alexander kon ook minister voor- en ambassadeur van het mbo Robbert Dijkgraaf bij zijn bezoek alleen maar glimmen van trots: ‘Wat een wervelstorm aan talent! En wat een voorrecht om in deze ultieme etalage rond te mogen lopen!’. Hij vond het natuurlijk jammer dat hij nog niet kon vertellen over de erkenning waar hij achter de schermen aan werkt, nl. de speciale eredoctoraten.

The devil is in the details (trainen, trainen en nog eens trainen)

Wat maakt de prestaties van deze professionals nu eigenlijk zo bijzonder en waarom verdienen ook zij een titel? Veel finalisten zijn vol focus aan het werk dus ik vraag eens rond bij de oefenruimtes. Bij de tandartsassistenten vertelt de docent: we zijn hier bezig met ‘alginaat afdrukken’ (nee Pascal, gips happen is niet meer), een van de vele taken van dit beroep waarbij het vooral een kunst is om de race tegen de klok te winnen. Het alginaat moet binnen 30 seconden correct gemengd en voorgestreken worden, er mogen geen luchtbellen ontstaan, dan moet de lepel ook nog precies horizontaal in het gebit van een persoon geplaatst worden die zich vaak nogal ongemakkelijk voelt. En zorg dat je de lip weghoudt! De substantie hardt zeer snel en we begrijpen allemaal het probleem als er een foutje is gemaakt. ‘Een goede tandartsassistent is heel sociaal vaardig en stelt mensen gerust, blinkt uit in zorgzaamheid maar moet tegelijkertijd wel heel precies werken. Witte tanden hebben is niet noodzakelijk maar je moet wel met Excel overweg kunnen’, somt de docent op. De barber verderop vertelt over de uitdaging van klanten met veel kruinen, zijn strijd tussen zijn perfectionisme enerzijds en het werken volgens de tijdplanning anderzijds: ‘Ik zou nog zeker tien minuten langer met deze neklijn bezig kunnen zijn om het nog perfecter te maken, maar er staan nu ook twee nieuwe klanten te wachten’.

Hoogste tijd voor een sedumdak mevrouw!

De hoveniers hebben o.a. inzichtelijk gemaakt hoe een groen dak eruitziet. Ik vraag aan de studenten meteen maar of mijn dak geschikt is (nu ik hier toch ben hahaha). ‘De Daktuin’ blijkt een keuzedeel te zijn (soort minor voor het mbo). ‘De meeste daken zijn wel geschikt, we letten op de constructie van het huis vanwege het gewicht, op de drainage en het dakleer. Waarom u dit moet willen is omdat het er mooi uitziet, het is duurzaam vanwege de waterberging en de isolatiewaarde. En uw dakleer gaat veel langer mee!’. Goh, nooit over nagedacht. ‘Zijn er ook nadelen?’ ‘Nee’. ‘En de kosten dan?’ Hier vult de docent van Yuverta aan: ‘Zo’n groen dak kost dan wel 80 euro per m2, maar de meeste gemeentes geven de helft subsidie’. Pascal: ‘Wat vinden studenten lastig tijdens deze opleiding? Docent: ‘Veel studenten struikelen over het rekenen. Zij komen dan bij ons binnen met een flinke achterstand en in plaats dat wij het rekenen integreren in het beroep (zodat het nuttiger en urgenter wordt om te leren) kiezen onze rekendocenten voor het gemak van de methode ‘Rekenblokken’ op de computer. De student moet een standaard programma van sommen afwerken terwijl de docent koffie zit te drinken achter het bureau. Dat werkt natuurlijk niet’. Grappig hoe snel deze docent begint over mijn huidige ‘stokpaardje’: leermiddelen die niet aansluiten bij de praktijk:-). ‘Geef mij en 2 collega’s drie dagen vrij en we hebben het hele rekenpakket voor het beroep klaar!’, geeft hij me mee als hij mijn interesse in zijn rekendilemma opmerkt.

Hebben jullie serieus een BOOT gemaakt tijdens je opleiding? (zie filmpje)

Mijn hart gaat altijd het snelst kloppen bij het Hout & Meubileringscollege, ik geef het toe. Af en toe hengel ik naar een uitnodiging voor een rondleiding en ik heb me zelfs eens aangemeld voor een zaterdagcursus. Maar ze mailden me (geheel terecht) dat wachtlijstgegadigden met een daadwerkelijke wens om meubelmaker/timmerman te worden voorrang krijgen boven een onderwijsadviseur die als hobby een keer met hout wil stoeien (maar dat terzijde).

Twee studenten stonden voor een absoluut geweldig prachtige boot! Marit vertelt: ‘Het bouwen van een boot is een specialisme dat je kunt kiezen in de loop van je opleiding. In twee jaar bouw je met je groepje een echte boot aan de hand van bouwtekeningen die je koopt’. Pascal: ‘WOW wat gaaf! En van wie is de boot nu?’. ‘Deze boot is van een van de studenten uit het groepje, die heeft in een paar jaar tijd 15.000 euro bij elkaar weten te sprokkelen voor de materialen. Andere mogelijkheid is dat je van tevoren een klant zoekt, of dat je veel met sponsoren werkt’. Pascal: ‘Wat was nou eigenlijk het meest uitdagend van de afgelopen twee jaar?’. ‘Samenwerken’, is het droge antwoord. ‘Want vaak verschil je van mening over hoe de boot eruit moet zien, daar moet je dan uitkomen met elkaar. Maar dat moesten we ook leren natuurlijk. En verder, eindeloos urenlang schuren, schuren en weer schuren. De rest vond ik niet echt moeilijk omdat je goed begeleid wordt door de docenten’. Marit wil door naar het hbo in de Werktuigbouwkunde.

Wat een TOPPERS! En dat blijven ze, maar deze blog is gepubliceerd op 1 april en de eretitels zijn uit mijn duim gezogen. Gezien de grote belangstelling voor de blog richting 10.000 views hoop ik dat de regering echt eens het gesprek gaat voeren over graden voor het mbo.