Reflectiekaarten

Hoe richt jij je lokaal in en waarom?

Als docent maak je de hele dag door keuzes over het inrichten van je lokaal, didactische werkvormen, het ontwerpen van leermateriaal, de juiste interventie in de begeleiding van studenten. In de waan van de dag kom je er vaak niet aan toe om je keuzes en de effecten daarvan met collega’s te bespreken, elkaar te adviseren of raad vragen. Maar dit is wel ontzettend leuk en leerzaam om te doen! Hoe handig zou het zijn als je een setje ‘kaarten’ op je mobieltje hebt met nieuwsgierige vragen hierover. Start een training, studiedag of vergadering eens op met 5 minuten in duo’s een gesprekje voeren!

Alle sets op een rijtje

Er zijn inmiddels 8 setjes kaarten, 1 set daarvan heeft alle categorieën door elkaar. Mijn collega Mehmet Akin heeft ze in ‘MBO Raad Paars’ gemaakt zodat ze lekker makkelijk door iedereen te gebruiken zijn (geen logo van onze school). De overzichtspagina kun je natuurlijk als favoriet opslaan op je telefoon.

De vragen zijn voor een groot deel afkomstig (met toestemming) van de app ‘Bekwaam als Leraar‘ van de HvA. Wij hebben hier kaartjes van gemaakt voor een wat speelser effect.

Training Flitsbezoeken

De kaarten zijn ook te gebruiken in het kader van Flitsbezoeken. Flitsbezoeken zijn korte lesbezoekjes (maximaal 5 minuten) van docenten onderling. In een paar minuten kun je heel veel observeren wat interessant is om met je collega te bespreken. Om dit op gang te brengen is deze training Flitsbezoeken tof, om te helpen bij het observeren hebben we deze Flitskaart gemaakt: