Wordt een Open Education Ambassador sticker

Dilemma’s van de onderwijs ontwikkelaar

Met meer energie UIT een vergadering komen, het kan!

Eens in de zes weken is het feest, dan heeft Team Content Creation de 8-minuten presentaties. Om effectiever te vergaderen hebben we onze wekelijkse vergadering teruggebracht tot een stand-up-met-hulpvraag en dat kunnen wij met 10 teamleden binnen een half uur! Om dan wel goed te begrijpen wat je teamleden de rest van de week allemaal doen hebben we de online 8-minuten-presentaties. In maximaal 8 minuten neem je je teamleden mee in jouw pareltje, vraag je feedback op jouw plan, vertel je over je grootste blunder of puzzel. En heel eerlijk, het is elke keer weer een feest van waardering en verrassing over elkaars expertise!

Alfer Alfarhan, aanstormend Mediamanager

Alfer loopt nu twee maanden stage bij Team Content Creation en doet… van alles en nog wat! We zijn supertrots op dit jonge talent vol creativiteit en omdat hij pas een jaar of 5 in Nederland woont kan hij zich geweldig inleven in een deel van onze doelgroep die bijvoorbeeld Nederlands best lastig vindt. Zo maken we NT2 leermaterialen voor de techniekopleidingen en daar heeft Alfer steeds meer stem in. De AnimatieMaakMarathon – Ik zag niet aankomen wat een geweldig event dat zou zijn en dat er wel bijna 100 mensen zouden komen, anders had ik me beter voorbereid. Wij hebben foto’s gemaakt maar we hadden helemaal geen shotlist gemaakt dus we schoten maar wat. Daar kwamen we wel achter in de montage van de aftermovie. Door de rode jasjes kon iedereen ons herkennen, zo leuk hoeveel mensen vragen kwamen stellen en complimentjes gaven over ons werk. Promovideo voor toekomstige stagiairs – Marlon en ik hebben veel geleerd van die opdracht want we hadden een locatie gekozen die niet heel handig was, de microfoon was niet opgeladen en de wifi was echt slecht. Maar we lossen het natuurlijk op! Uit eten – We zijn dinsdag met het hele team uit eten gegaan in een restaurant en ik had niet verwacht dat het zo ontzettend gezellig zou zijn. Ik voel me nu echt onderdeel van het team. De andere studenten van het Media College zullen vast jaloers zijn op de manier waarop jullie met stagiairs omgaan, de waardering, de opdrachten en de ruimte om te leren en ontwikkelen.

Sophie Boshouwers, Content Creator

Ik ben Vyond op mijn eigen manier aan het verkennen. Ik wil graag gaan werken met scripts of storyboards maar voor nu ben ik vooral aan het experimenteren en ons bestaande materiaal aan het verrijken. Mijn leerdoel is om dat professionele proces in de vingers te krijgen. Mijn puzzels van de afgelopen tijd:

Teveel humor?
Teveel humor?

We willen diversiteit in ons leermateriaal en animaties, maar in het echt is er helemaal niet zoveel diversiteit in de nt2 klassen Techniek die ik heb gezien op MBO College Westpoort. Om dan toch een blond meisje in de klas te zetten voelt een beetje gek, dat wil ik toch even met de docenten bespreken. We willen ook graag humor in het materiaal, maar waar is de balans tussen een grapje hier en daar en doorslaan in lolligheid? Soms mis ik dingen in Vyond, deze trillende haartjes bijvoorbeeld heb ik zelf maar gemaakt.

En dit huis heb ik geïsoleerd met kaas want ik kon geen isolatiemateriaal vinden. Hoe laten we in 1 beeld overzichtelijk zien dat er dingen die binnen het huis gedaan worden en andere dingen aan de buitenkant, ik heb nu drie oplossingen die ik ga voorleggen. Maak ik bijvoorbeeld een soort poppenhuis zodat ik de buitendingen tegelijk met de binnendingen kan laten zien. Voor de modules over Interactievaardigheden voor Pedagogisch Werk was een dilemma dat kleine kinderen vaak niet gefilmd mogen worden. Ook dit lossen we op door animaties te maken, makkelijk ook om ‘autonomie van het kind’ beeldend te kunnen maken: zelf een krukje pakken, zelf kunnen lopen, zelfs als het misgaat.

Isoleren met kaas
Isoleren met kaas

Het ondertitelen van video’s. Toch steeds weer een tijdrovend klusje maar we vinden het belangrijk dat ons materiaal zo toegankelijk mogelijk is, de ondertiteling moet dus wel kloppen! Timo zet het in Amberscript, het programma genereert de tekst. Daar moet ik nog van alles in doen omdat dingen niet goed worden uitgesproken: Feestboek, brutaal opslag, doorgeef lijk soms is het erg grappig. Pascal doet een aantal suggesties om uit te zoeken of we het ondertitelen bijvoorbeeld beter kunnen uitbesteden.

Matilda Rizopulos, Creative Partner

Wat heb ik afgelopen jaar een interessante leerreis in de wereld van Open Onderwijs beleefd! Ik ging bijvoorbeeld naar de Surf Community bijeenkomst over Open Leermateriaal, waar vooral collega’s van de bibliotheken aanwezig waren. Maar die hebben we in het mbo nauwelijks! Ik werd ook uitgenodigd om een presentatie te verzorgen op de LLO Conference in Lillehammer, daar ben ik bij zoveel mogelijk sessies geweest om inzicht te krijgen wat er al gebeurt in verschillende landen. Bij Mbo United heb ik de discussie over ‘Open’ geopend, je merkt dat het een vrij onbekend onderwerp is. Ik leer op op veel verschillende manieren waarom Open Leermaterialen zo belangrijk zijn voor ons, voor de wereld. Ik wil de hele context snappen, weten hoe de dingen in elkaar steken. Wat heb ik dan geleerd? Het mbo is, als het gaat om dit thema, onvoldoende vertegenwoordigd. Collega’s zijn nauwelijks te vinden op de conferenties, het gaat vooral om hoger onderwijs en universiteiten. Wat wij doen als TCC is heel erg belangrijk om ook het beroepsonderwijs te laten zien wat mogelijk is. Er is een verschil tussen gratis en open, MOOCs zijn bijvoorbeeld vaak een verdienmodel en promotie van de school geworden. Hergebruik en aanpassen in andere platforms is meestal niet mogelijk, soms krijg je maar de helft van een cursus, dat is niet open. We moeten dus een kritische blik hebben. Op veel conferenties hoor ik dat de wereldwijde behoefte groot is, toegang tot kwaliteitsonderwijs moeten we wereldwijd willen bereiken! Zo vertelde een professor in Brazilië dat studenten daar echt geen geld hebben, ‘Hoe kan ik dan NIET open werken? Dat kan ik niet maken!’. Collega’s, kijk om je heen, we hebben veel economische problemen, jongeren zonder geld hebben ook geen boeken. Activisme is noodzakelijk om de obstakels zoals commercie, beleid, regelgeving en ict te slechten. Kijk naar landen die dit sterker neerzetten! De kring ‘vechters’ is heel klein maar die collega’s zijn wel heel gedreven. Die gedrevenheid moet main stream worden. Ik wil nog meer in de ambassadeursrol groeien. Op ons event LLO CreateAthon op 4 april ga ik dan ook een Pressure Cooker Sessie open leermaterialen doen met de docenten.

Jochem van der Vlugt, Creative Partner

We willen nog veel beter aan onze partners binnen ROC van Amsterdam-Flevoland kunnen uitleggen hoe een ontwerp- en ontwikkelcyclus met meerdere docententeams in elkaar steekt en wat we van elkaar nodig hebben. Ik ben daarom bezig om het proces inzichtelijk te maken en ben nu bezig met de derde versie. Dank voor jullie feedback tot nu toe, wat vinden jullie van deze versie? De actoren en rollen zitten er nog niet in verwerkt.

Ontwerp- en ontwikkelproces
Ontwerp- en ontwikkelproces

Pascal: Wat een geweldig uitgebreide plaat, het hele proces wordt op deze manier erg inzichtelijk. Misschien wat overweldigend om dit al meteen te presenteren, is het een idee om voor de actoren, rollen en taken een eenvoudige tweede plaat te maken? Of eigenlijk, een eerste plaat? Jochem gaat ermee aan de slag.

Timo Bersee, All-round AV specialist

We hebben van de week een video gemaakt met een docent, de draft versie is klaar maar deze is nu nog wat te statisch. We gaan hem met de zijshots levendiger maken. Hij werkte met een tijdlijn, die tijdlijn willen we versterken met foto’s, muziek, color correctie. Ik wil hem graag einde dag terug sturen naar de docent voor feedback maar moet nog rechtenvrije beelden in monteren die ik niet heb. Sophie biedt aan om te helpen met het zoeken van foto’s. Uitwisseling met AV Team van Curio – Het AV-team van Curio heeft al een paar jaar ervaring met het maken van kennisclips en instructievideo’s. Zij zijn geïnspireerd door onze ‘Bakkersvideo’s’ en gaan die stijl uitproberen. Maar wij willen enorm veel van hen leren, hun video’s zijn geweldig en hebben precies een fijne humoristische toon. Deze middag hebben Iris en Timo daarom weer overlegd met Jesse van Curio. Timo en Iris zijn onder de indruk van hun gebruik van formats en willen ook onze processen gaan beschrijven voor het geval iemand moet kunnen overnemen. We hebben een geweldig document ontvangen van hun team en dat kunnen we aanpassen en gebruiken. Zij brengen elke nieuwe aanvraag terug naar 1 vaste structuur zodat je hogere kwaliteit kunt neerzetten (wordt het een Instructie? Dan gaat het om deze 5 stappen etc.). Zo structureren zij de berg met informatie veel effectiever!

Iris Poland, Creative (media-) Partner

Iris is onze werkprocessen op orde aan het brengen samen met alle teamleden. Daarnaast is zij ook Instructional Designer, momenteel o.a. verantwoordelijk voor de NT2 Techniek processen (samen met Ryanne die er vandaag niet bij kan zijn). ‘Ik ben momenteel aan het puzzelen met woordtrainers voor NT2 Techniek, een samenwerking met het Consortium mbo. Zo fijn dat iedereen in het team met me meedenkt. We gaan werken in 4 levels, eerst het aanbieden van de woorden, dan verwerking aan de hand van Bloom etc. Sophie en Alfer helpen met het maken van de illustraties. Alfer gaf aan hoe belangrijk het is dat je letterlijk ziet hoe een Nederlander een woord uitspreekt. Dus we hebben Jochem voor de camera gezet om de woorden heel zorgvuldig uit te spreken.

Afbeeldingen maken
Afbeeldingen maken

In Vyond hebben we mooie strakke illustraties ontwikkeld die rechtenvrij zijn (al ons materiaal is open). Iris laat ter plekken zien hoe je dat maakt in Vyond en de kwaliteit, crispyness en scherpte borgt met Adobe Photoshop. Matilda zit op het puntje van haar stoel om alles te volgen:-)

Marlon Buswell, aanstormend Mediamanager

Alfer en Marlon werken als stagiairs veel samen. Marlon kiest er dus voor om een heel ander onderwerp te bespreken, namelijk de aanschaf van TCC jasjes. Als we events organiseren en vooral als we op verschillende vestigingen rondlopen op filmdagen, is het belangrijk dat wij herkenbaar zijn en iedereen weet waarom we ruimtes in- en uitlopen. En we willen opvallen om aandacht te vragen voor wat wij doen, we kunnen als mensen ons aanspreken meteen onze missie promoten. Marlon: Waar ik in mijn onderzoekje o.a. naar gekeken heb is de prijs en dat de stof niet te warm is. Het ene merk heeft meer keuze qua kleuren en bedrukking dan de andere. De prijzen verschillen ook enorm. Marlon maakt handig gebruik van de gelegenheid om snel de mening van het hele team te krijgen.

Mehmet Akin, Technisch deskundige

Tijd voor ict, mensen! Wat heel gaaf is, we doen mee aan het programma ‘Startup in Residence‘. Onze challenge is het ontwerpen van een tool die onze open leermaterialen automatisch screent op afbeeldingen die niet rechtenvrij zijn. Een oplossing die voor iedereen interessant kan zijn natuurlijk! Verder heb ik onze opschoonactie Xerte in de nieuwsbrief aangekondigd. Als een leerobject twee jaar niet is gebruikt ontvangt de eigenaar een notificatie, verwijderen of behouden. We hebben een automatisch proces ingericht die de leerobjecten eerst isoleert en dan uiteindelijk verwijdert. Ik moet wel nog even zorgen dat onze collega’s van de servicedesk hiervan weten. Onze reviewboard van vier studenten heeft inmiddels 95 leerobjecten gescreend en adviezen opgesteld. Ze hebben ook in opdracht van docenten aardig wat modules opgepimpt en verbeterd. Met Ryanne samen ga ik afspraken inplannen met de docenten om te bespreken of ze tevreden zijn over de service en het eindproduct. Daarna kunnen de leerobjecten in onze productievoorraad opgenomen worden en open gedeeld. Op onze overzichtspagina van leerobjecten ben ik een download icon aan het programmeren zodat iedereen onze leermaterialen makkelijk kan downloaden en gebruiken. Ons productieoverzicht in MS Lists willen we openbaar publiceren, intern en extern. Echter dat laatste is technisch niet mogelijk dus we gaan daar een workaround voor bedenken. Ik ben samen met Anneke van Dijk van Deltion College het metadateren in Xerte aan het testen. Door leermaterialen goed te voorzien van de juiste tags worden ze beter vindbaar gemaakt. Het betreft een structuur in de gebruikersomgeving die het metadateren veel sneller en eenvoudiger maakt en waarna Edurep (landelijke vindplek Kennisnet) automatisch de leerobjecten gaat ophalen. Hierdoor wordt het automatisch opbouwen van sectorcollecties in het mbo eenvoudiger, we willen zo’n proces ook voor onze video’s.

Pascal Koole, projectleider

Ik was gisteren op een werksessie van twee actieonderzoeken van collega’s (onder begeleiding van collega’s van de HvA). Ik zat bij de groep die aan de slag wil met het inclusiever en digitaal toegankelijker maken van onze leermaterialen als organisatie. Heel inspirerend verhaal gehoord van Erwin de Wekker van MBO College Zuid, waar de ‘Hartenjagers’ middels een scan hun eigen leermaterialen screenen op inclusiviteit. Ik heb de vorige keer aangegeven dat er dan ook meteen aandacht moet zijn voor digitale toegankelijkheid van de leermaterialen en dat is opgepakt. TCC kan een partner hierin zijn omdat wij leermaterialen maken die breed in de organisatie ingezet worden. De onderzoekers willen bijvoorbeeld het pakket open modules ‘Duurzaamheid in het beroep‘ tegen het licht (langs de scan) houden en Team Content Creation kan dan met alle bevindingen het materiaal verbeteren. Naast het verbeteren van toegankelijkheid met audio, kleur en andere ondersteuning zouden we ook eens kunnen kijken naar behoeften van studenten met autisme of ADHD bijvoorbeeld. De teamleden vinden dit duidelijk net zo interessant als ikzelf. We noemen dit vaak ‘vakantieklussen’ om te doen als wij wel werken terwijl de docenten vakantie hebben.

Feedbackposter (Alfer)
Posters accessibility (Pascal)
Woorden NT2 techniek (Iris)
Review van leermaterialen van docenten
Metadata en reviewen
Metadata en reviewen