Voorpagina lesmateriaal

Tien maanden Content Creation Team

‘Hey team, we gaan aan de slag met het maken van Open Leermateriaal. Docenten van verschillende vestigingen die hetzelfde vak geven zijn samen onze partner en leveren de inhoud. Samen met hen en liefst ook studenten en bedrijven ontwerpen wij ‘state-of-the-art’ modulair leermateriaal dat aansluit bij de visie en de manier van leren van de studenten. TCC zorgt voor het ontwikkelen van het materiaal, de vormgeving, het delen’. Zo ongeveer begon ons avontuur tien maanden geleden binnen ROC van Amsterdam-Flevoland.

Dit gave waarde gedreven project heeft een prachtige ontwikkeling meegemaakt (trots op het team!):

Team Content Creation van ROC van Amsterdam-Flevoland from ROC van Amsterdam – Flevoland on Vimeo.

Wat hebben we geleerd?

Misschien is een betere vraag wat we niet geleerd hebben… In een half jaar tijd hebben we een ruimte verbouwd, een studio ingericht, een team samengesteld van instructional designers, contentwriters, AV-specialisten, ICT-experts. De eerste opdrachten kwamen al snel binnen, meestal vanuit 1 opleidingsteam van 1 van de 12 MBO Colleges. Dat leverde de vraag op: ‘Hoe krijgen we de co-creatie op gang tussen vestigingen van Westpoort tot Hilversum, van Almere tot Amstelland?’ En dat lukte! Docenten die het zelfde vak geven leerden elkaar kennen en de ‘sparkle’ die ontstond was genieten, ook voor ons. We brachten wensen, expertise en inhoud bij nieuwe inzichten, modulair denken, scripting en storytelling. En…we maakten fouten en leerden daarvan, we hadden bijvoorbeeld grote moeite om onze werkprocessen ingericht te krijgen. Wat zijn we dankbaar voor alle experts die ons tips, voorbeelden en modellen gaven!

Wat hebben we gemaakt?

Video’s, infopraphics, flashcards, posters, e-learning, animaties, hotspots, nieuwsbrieven, je kunt het zo gek niet bedenken of we maken het als het een antwoord is op de wensen en (leer-) doelen die op tafel komen. We zijn in het bijzonder trots op de samenwerking met een aantal NT2 docenten waar we de eerste serie modules voor hebben opgeleverd. Maar ook op het Keuzedeel Duurzaamheid met een schitterende toolbox van 33 Sustainable Development Goals – modules in samenwerking met Green Office. En de serie video’s met de bakkers van MBO College Centrum, en de docenten Strafrecht waar we mee werken, ach we zijn overal trots op, zie hier een aantal voorbeelden:

Overzichtspagina
Overzichtspagina met voorbeelden gemaakt door TCC

Hoe betrekken we studenten bij het proces?

We zijn erkend stagebedrijf en werken met stagiairs die filmen, zelf content ontwerpen en ontwikkelen en meedraaien in de ontwerpteams. Alle materialen worden ‘uitgetest’ op de doelgroep zelf en met hun feedback verbeteren we de functionaliteit, vormgeving en het onderwijskundige model. Daarnaast hebben we vier studenten van de opleiding Media&Redactie die ons helpen bij het reviewen van materialen. Zij geven adviezen en kunnen, als de docent die eigenaar is van het materiaal dat wil, betere afbeeldingen aanleveren of maken, animaties of infographics toevoegen.

Onze huidige ‘studentsquad’

Hoe betrekken we bedrijven bij het proces?

De NT2 modules voor technische beroepen worden deels gesponsord door Remeha Stichting en is een nauwe samenwerking met de VTI (Vakschool Technische Installaties). Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat we de juiste actuele beelden gebruiken. Voor de bouwmodules is onze collega Ilse een aantal keer op bouwplaatsen geweest om met de experts ter plekke te overleggen en 360 beelden te maken. De modules Wetenschap&Technologie zijn tot stand gekomen samen met o.a. Nemo. En bij de modules over ‘Offertes maken’ werkten we met een hybride docent die ook een eigen bedrijf runt. We willen komend jaar sterker inzetten op het betrekken van bedrijven in alle fases van het ontwerp- en ontwikkelproces.

En docenten?

Naast de langdurige samenwerking met de opleidingsteams, ondersteunen we ook individuele docenten bij het maken van content. We verzorgen workshops, trainingen, spreekuren en evenementen rondom het leren maken van e-learning, filmen met je smartphone, video’s bewerken, animaties maken, scripts voorbereiden etc. Zo organiseren we op 8 maart samen met MBO Digitaal, SURF en Spike de Animatiemaakmarathon met 90 deelnemers uit heel ‘Onderwijs Nederland’!

Hoe verder?

Het voelt een beetje of we nu pas echt warmgedraaid zijn, we hebben een aantal werkprocessen verbeterd, we weten veel beter uit te leggen wat we verwachten en nodig hebben van de docenten, we leren steeds betere scripts schrijven, met voice-overs werken. We leren veel van de testsessies in de klassen en de reviewende studenten. We hebben geleerd te adviseren over de inzet van het modulaire materiaal in verschillende contexten en curricula. We gaan experimenteren met keuzedelen inclusief examens, we gaan casus-gestuurde materialen maken en aan de slag met nieuwe TedTalks (hoe maak je daar aansprekend onderwijs van?). We krijgen steeds meer belangstelling vanuit andere mbo-scholen en gaan concreet samenwerken bij het ontwikkelen van NT2 materiaal. We gaan aan de slag met een betere vindbaarheid, sparren met de Bedrijfstakgroepen voor ‘domeincollecties’, we sluiten aan bij de werkgroepen Leven Lang Ontwikkelen en puzzelen over beroepsgericht rekenen. We gaan sterker inzetten op een kwaliteitscyclus waaronder het actueel houden van materiaal, op de juiste manier meta-dateren en zelf open beeldmateriaal maken om toe te voegen. Er staan nieuwe uitdagende opdrachten in de planning binnen de domeinen Entree, Business, Techniek en Zorg&Welzijn.

Kortom, we stoppen niet met leren en ontwikkelen want daar staan we voor!