Open Leermaterialen brunch

7 Mbo-scholen over open leermaterialen aan tafel

Nieuwjaarsbrunch met goede voornemens

Het lijkt of het nieuwe kalenderjaar al weer maanden geleden begonnen is, er speelt een hoop in het onderwijs voor iedereen en voor je het weet wordt je ‘opgeslokt’. Daarom zijn we met een deel van de kartrekkers op (open-) leermaterialen letterlijk aan tafel gegaan. Iedereen nam iets mee uit Zwolle, Eindhoven, Nijmegen, Alkmaar, Doetinchem, Breda, Amsterdam, Zoetermeer, het zoetgehalte was hoog (bolussen, vlaaien etc).

Waar loop je tegenaan?

We bespreken met elkaar hoe het gaat bij respectievelijk Deltion, ROC van Amsterdam-Flevoland, Vista College, Horizon College, Curio, Rijn-Ijssel, Graafschap College. Alle scholen bevinden zich in een ander stadium, van oriënterend op open leermaterialen, tot experimenterend, uitvoerend met een content team of alleen nog gericht op videoproductie. Onze technische vraagstukken zijn op het gebied van platforms voor opslag en delen van leermateriaal, landelijke vindplek, ontsluiting interne materialen vs open materialen. We zien kansen in samenwerking met de bedrijfstakgroepen, met bedrijven, Kennisnet, Surf, MBO Raad. Waar we het meest tegenaan lopen is de weerbarstige praktijk. Veel collega’s, managers, besturen willen echt wel samenwerken op het thema open leermaterialen maar het valt niet mee om de co-creatie ook daadwerkelijk te organiseren. Docenten hebben veel taken, er is een docententekort en waar krimp is moet je nog sterker schuiven met mensen en middelen. Gelukkig zijn ook een paar mooie succesjes te melden en leren we van elkaars aanpak.

Leermaterialen voor basisvaardigheden gratis

Natuurlijk komt de nieuwe regeling ‘gratis leermiddelen onder de 18’ ook ter sprake. Financieel lijkt het zeer logisch dat er een taskforce zou moeten komen om een deel van die uitdaging op te lossen door richting open te bewegen. We merken dat het onderwerp nog lang niet bij alle mbo