Tim van de Kuilen

Wat heb jij geleerd van je stagiair?

Tim zijn stageperiode bij ons is helaas bijna afgelopen en hij vroeg ons feedback op zijn functioneren. Wij kunnen dan als stagebedrijf natuurlijk niet achterblijven en zijn mening vragen over ons! Hij heeft een half jaar stagegelopen bij Team Content Creation. Als aanstormende (nu bijna afgestudeerde-) cameraman heeft hij bij ons o.a. kennisclips met docenten opgenomen, lasinstructies gefilmd, veel films ge-edit, de SURF Onderwijsdagen in beeld gebracht (prachtige foto’s), een handleiding voor podcasts opnemen opgesteld, een flyer ontworpen & ontwikkeld en nog veel meer.

Wat was jouw eerste beeld van ons als stagebedrijf?

Tim: ‘Het stagegesprek was online, dat had ik anders gedaan, een persoonlijk gesprek en weten waar je komt te werken is natuurlijk heel belangrijk. Fijn dat jullie dat met de twee nieuwe stagiairs al heel anders aangepakt hebben’ (Tim solliciteerde net voor de zomervakantie, een aantal collega’s was al op vakantie en we hadden nog geen ingerichte werkruimte, maar absoluut: point taken!).

Sloot de stage voldoende aan bij jouw opleiding?

‘Timo (onze AV-specialist) heeft een jaar of 8 geleden dezelfde opleiding gedaan als ik nu doe bij MBO College Hilversum, maar toch is er enorm veel veranderd. Op mijn vorige stageadres bleef mijn stagebegeleider een beetje steken in de (hele andere-) opleiding die hij zelf had gedaan, was dan steeds verbaasd als wij bepaalde dingen niet meer leren. Daar kun je als stagiair niet zoveel mee, een bedrijf moet zich verdiepen in wat ik moet leren voor mijn opleiding en examens anno 2023. Ook hier bij TCC heb ik dingen gedaan die niet 100% aansluiten bij mijn opleiding, maar jullie begrepen dat dit voor mij nieuw was, overlegden of ik dit wel of niet wilde doen/leren, dat maakte wel echt het verschil’.

Welke opdrachten vond je leuk, welke vond je niet leuk?

‘In tegenstelling tot wat ik verwachtte, vond ik het maken van de flyer erg leuk. Ik was totaal niet ervaren met Adobe Indesign maar het resultaat was ik persoonlijk best trots op. Ik heb alles over Indesign moeten opzoeken omdat ik nog van niks wist. Opdrachten die ik minder leuk vond waren opdrachten met veel tekst, ik ben dyslectisch en teksten lezen maar vooral schrijven gaat gewoon moeilijk. Ik kwam hier als AV-stagiair en wilde dus ook dingen doen als AV-er. Dus opdrachten die vooral tekstueel waren heb ik met veel tegenzin gemaakt’.

Hoe heb je de begeleiding van ons ervaren?

‘Ik heb natuurlijk veel begeleiding gekregen van Timo, hij wil je echt graag dingen leren en stond steeds klaar voor me. Iets wat ik wel mooi vond was dat Timo mij uit ging leggen wat een full frame sensor was. Ik bleef doorvragen, ik begreep wel dat wat je ermee kan doen maar niet hoe dit technisch gezien zat. Timo wist hier ook geen antwoord op te geven en Google trouwens ook niet, een bevestiging dat er altijd iets te leren valt. Wat ik een beetje jammer vind is dat Timo de enige AV-er binnen het team is, dan heb je maar 1 iemand waar je dat van kunt leren. Maar de andere teamleden hebben mij ook allemaal andere dingen geleerd. Voor de rest is deze stageplek 1000x beter trouwens dan mijn vorige’.

Hoe zou je deze stageplek omschrijven naar potentiële nieuwe stagiairs?

‘Je moet eerst zelf weten wat je zoekt, wil je richting entertainment, journalistiek? Veel studenten willen bij de NOS of NEP werken, dat zijn topplekken maar je mag vaak niet zoveel zelf doen als stagiair, wordt meestal ingezet als een assistent. Hier bij TCC mocht ik zelf alles, ik mocht meedenken in het voortraject, zelf filmen, fotograferen, editen, fouten maken, daardoor leer je veel meer’.

Tot slot, heb je tips/tops voor mij als projectmanager?

‘Je bekommerde je regelmatig om mij als stagiair, dat voelde goed. Jij hebt bijvoorbeeld tussendoor een paar keer gevraagd of ik wel alles leer wat ik wil leren en moet leren om mijn stage te halen. Ook laat je iedereen duidelijk weten als de stagiair iets heel tofs heeft gedaan of gemaakt, dat geeft zelfvertrouwen. Wat je nooit meer moet doen is suggereren dat we ook mooie filmpjes zouden kunnen maken met een mobiele telefoon, dat moet je echt niet zeggen tegen een AV-specialist. Ik kom hier om een professionele ervaring op te doen, daar past de juiste waardering voor het beroep bij. Dat staat overigens los van de dag trainingen ‘Filmen met je Smartphone’ die we voor docenten organiseren, die waren heel leuk.

Dank je wel Tim voor jouw eerlijkheid, harde werken, de kleine twinkeling in je ogen als je iets tof vond en de subtiele afwijzing in dezelfde ogen als je iets stom vond. Wat waren wij trots op jou toen je met je camera’s rondliep op ‘De Onderwijsdagen’ en de geweldige aftermovie die jij daarvan hebt gemaakt. Dank je wel voor de sfeer die jij afgelopen half jaar als jonge gast in ons team bracht, waardoor we ons nog meer een team voelen. We nemen jouw tips mee om de volgende stagiairs weer een stapje beter te begeleiden in hun ontwikkelpad. Heel veel plezier en succes met afstuderen en de stap naar Creative Business bij de HvA, maak er een mooi leven van en laat nog eens horen hoe het met je gaat!

Ook een mbo-stagiair in jouw bedrijf? Kijk op SBB.nl of neem contact op met een mbo-school in jouw regio.