Sommige boeken lezen nu eenmaal lekker weg. Zo ook ‘Professionele video’s maken met je smartphone’ van Geertje Algera. Een leuk en inspirerend boekje voor mensen die eigenlijk nooit bewust bezig zijn geweest met het feit dat je telefoon een (tegenwoordig best wel goeie!) camera heeft. Zelden gebruik ik hem voor iets anders dan tijdens een conferentie (snel een foto maken van een poster) of een grappige foto omdat er nu eenmaal een leuke groep mensen bij elkaar is.
De aanleiding is dat ons Team Content Creation docenten wil inspireren om eenvoudige of persoonlijke korte video’s te maken voor hun mbo-studenten. Om in de digitale leeromgeving te plaatsen bijvoorbeeld. Het team maakt bij voorkeur materialen die meerdere jaren meegaan, liefst die door meerdere docenten gebruikt kunnen worden, voor onderwerpen die studenten lastig vinden. Voor een persoonlijk ‘welkom in deze cursus’ door de docent, een uitleg van een specifieke praktijkopdracht of het afsluiten van een lesperiode is het veel leuker en logischer om met de mobiele telefoon een kort en snel persoonlijk filmpje op te nemen en daar de eigen sfeer en humor in te leggen.
Geertje Algera – We hebben Geertje gevraagd om 20 juni een training van 1 dag te verzorgen voor docenten waarin zij oefenen met het filmen en bewerken van video voor hun eigen onderwijsprogramma. Vanzelfsprekend ontvangen onze deelnemers het ‘roze boekje’ en dus belangrijk dat wij dit ook even zelf doorlezen.
De doelgroep – Mijn kinderen van rond de 20 keken mij wat meewarig aan toen ze het boekje zagen. ‘Voor oudere mensen is dat wel handig mama, maar wij weten dit allemaal wel’. Jajaja, ze hebben een punt. Staat er nou echt zoveel nieuws in dit boek? Nee, niet echt als je sowieso wel interesse hebt in video. Maar wel leuk en inspirerend en met fijne tips! Het boek is geschreven met een focus op social media, en legt en passant dus ook uit hoe deze werken en wat je wel en vooral niet moet doen als het gaat om video. De moderne etiquette dus eigenlijk. Voor mij blijkt dit best handig, ik ben flink in overtreding (niet doen: zoomen of een gemakzuchtige blur tussen je clips gebruiken, wel doen: altijd muziek onder je video! Dat is mijn top drie van overtredingen). Wel handig dat Geertje haar pappenheimers kent hahaha.
Take-away – Ik vind het toch wel fijn dat Geertje haar ervaringen met devices, apps en mensenwerk deelt in dit boek. Voorkomt nodeloze investeringen. Wij als school bieden onze medewerkers bijvoorbeeld al de mogelijkheid om met de Creative Cloud van Adobe te werken, zij kunnen hiervoor een licentie aanvragen. Nu blijkt Premiere Rush een lekkere mobiele editor te zijn die je ook kunt synchroniseren met je laptop (jaja, opoe werkt liefst op een groter scherm dan de telefoon). ‘Niet vergeten dat je ook de originele beelden op je laptop moet hebben staan’ waarschuwt Geertje in het boek. Ook dat lost CC handig op in de CC Cloud (voor andere opoes: dus wel ff allebei de apps op allebei de devices zetten, Rush EN de Creative Cloud opslag?).
Zelfvertrouwen – Het boekje zet wat mij betreft vooral aan tot zin en zelfvertrouwen. Je krijgt zin om wat te pielen met de telefoon en software, en de geruststellende toon met de vele tips geven vooral wat zelfvertrouwen om gewoon te beginnen.
Didactische inzet van video – We zullen zelf de nodige educatieve context moeten toevoegen voor onze deelnemers, daar voorziet het boek niet in natuurlijk. Ach dat is ook wel leuk, kwestie van een aantal materialen combineren van InHolland, Barend Last en Wilfred Rubens. Zin in de workshop! Je kunt je nog aanmelden als je bij ROC van Amsterdam-Flevoland werkt, op de site van Team Content Creation. Ben je niet mijn collega maar zou je het graag willen weten als er straks een plekkie over is, mail me dan op p.koole@rocva.nl.