WSV De Nieuwe Waterweg

Team Content Creation is uit het ei!

Met de komst van Instructional Designer Matilda en Allround AV specialist Timo is het Team Content Creation van ROC van Amsterdam-Flevoland op sterkte. We gaan aan de slag met het maken van open digitale leermaterialen met en voor onze docenten en opleidingen. Zo’n nieuw project opstarten is niet alleen een gaaf avontuur maar het is nu al duidelijk hoe groot de behoefte in de organisatie is aan hulp bij het maken van flexibele content zoals kennisclips, microlearning en animatie.

Een paar quotes: ‘Komen jullie echt met twee cameramannen in de bakkerij filmen? Gaaf!’. ‘Ik moet 20 videoclips maken voor mijn vakgebied maar waar haal ik de tijd vandaan, zo tof dat jullie komen helpen’. ‘Ik vind het zo bijzonder dat jullie het ontwerp dat ik gemaakt heb voor dit keuzedeel tot leven gaan brengen, ben er nu al trots op!’. ‘Natuurlijk gaan we alles delen wat we maken, hoe kan iemand daarop tegen zijn?’.

Klik op de foto om kennis te maken met het team:

Delen is het nieuwe hebben? – Die laatste quote is overigens wel interessant, we merken in sommige gesprekken dat collega’s moeten wennen aan het idee dat we materialen open gaan delen. ‘Maar toch niet met die en die school? Toch niet met die en die opleiding?’. Dat komt deels door onzekerheid of het materiaal wel goed genoeg is, maar regelmatig ligt er ook een concurrentie-gedachte aan ten grondslag. Vanzelfsprekend gaan we hierover in gesprek maar het ‘omdenken’ zal echt tijd nodig hebben.

Nieuwe energie! – Aan de andere kant werkt de energie van docenten en managers die juist wel lesmateriaal willen delen aanstekelijk. Argumenten die wij horen: ‘Studeren is al superduur voor veel van onze studenten, laten wij dat proberen in te perken als we kunnen’. ‘Ik vind het leerzaam om deze video’s samen met docenten van andere mbo-colleges te maken, leuker en afwisselender voor onze studenten als er verschillende docenten voor de camera staan’. ‘Hergebruik van bestaande materialen is alleen maar slim, waarom zouden we dat níet doen?’.

Kortom, het begin van een mooi avontuur is er, Team Content Creation heeft er zin in! Wil je meer weten over open leermaterialen en de werkwijze van Team Content Creation? Bekijk dan onderstaande video’s.

Erik Meuwsen interviewt Pascal over Open Leermateriaal
Wat zijn Open Leermaterialen precies? Praatplaat
Deel 2 van hte interview over het landelijk delen
Erik Meuwsen interviewt Pascal over het Team Content Creation