rawan_yasser Unsplash

What the flex?

Flexibel onderwijs is al een paar jaar het buzzwoord in het onderwijs. Daar kun je natuurlijk niets op tegen hebben! Maarreh, betekent jouw flex wel hetzelfde als mijn flex? Dikke kans van niet, als je aan tien collega’s vraagt wat zij verstaan onder flexibel onderwijs en vooral om uit te leggen hoe dat er dan in de praktijk uitziet, krijg je waarschijnlijk tien verschillende antwoorden.

Hooi en gras – Je krijgt dan antwoorden die gaan over de snel wisselende arbeidsmarkt, of over maatwerk, of adaptief leren, of versnelde opleidingen, of hybride onderwijs. De mate waarin hier positief, negatief, ingewikkeld of hoopvol bij gekeken wordt verschilt ook enorm. Zo sprak ik laatst een docent die het hele idee van flexibel onderwijs stond te verketteren en uit te foeteren en in ferme bewoordingen aangaf dat er dan helemaal niet meer gesport zou worden (je raadt wellicht al dat het om een sportdocent ging :-)). Een ander vertelt met glanzende ogen over een wereld waarin iedereen vrijuit kan kiezen uit modules en cursussen vanuit heel veel verschillende opleidingen, een soort ‘high school model’. En de volgende maakt zich enorme zorgen hoe dat nou verder moet in een chaos waarin iedereen maar zelf wat kiest (leest doet).

Model voor flexibiliseren van onderwijs – Nu hanteert Cinop al een jaar of vijf een model om opleidingen te helpen om hun keuzes in kaart te brengen. Elke docent vult een scan in en geeft aan hoe zij denkt over de mate waarin de opleiding vrijheid/flexibiliteit/keuzemogelijkheden etc. zou moeten bieden op vier hoofdaspecten. Er zijn natuurlijk veel meer modellen die dit doen, maar het interessante is vooral de schaalgrootte waarin de scan inmiddels in het hele mbo is afgenomen. Daardoor tekenen zich patronen en trends af en wie mij een beetje kent weet dat ik daar gek op ben.

Meer dan 100 mbo-opleidingsteams in heel Nederland hebben inmiddels deze scan ingevuld. Alleen al het invullen van zo’n scan doet iets met de teams die het invullen want er ontstaat een gezamenlijke taal, een gezamenlijk frame en er komen vanzelf bepaalde kaders naar voren. Wat zouden we met elkaar wel willen? Wat niet? Daarna kun je natuurlijk het gesprek met elkaar voeren over bijvoorbeeld ‘Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Wat is nodig? Waar moeten we allemaal aan denken? Wat vinden onze studenten? Wat vraagt dit van onze inrichting, spullen, software, bedrijven? Ik ben superbenieuwd naar de trends die hieruit naar voren komen en hoe de keuzes in de praktijk uitpakken!

Webinar 13 oktober 9.30-11 uur – Ik vind het altijd heerlijk om in een kort tijdsbestek door een expert bijgepraat te worden over zo’n belangrijk thema. En nog fijner als daar meteen 35 collega’s bij aanwezig zijn, want dan heb je samen een taal en beeld waarvandaan je weer verder kunt. Een soort springplank dus. Op woensdag 13 oktober hebben we daarom Wouter Jacobs van Cinop uitgenodigd om ons in een interactieve presentatie mee te nemen in de wereld van Flexibel Onderwijs!

Wil jij erbij zijn? Dat kan nog! – Ben je mijn collega bij ROC van Amsterdam-Flevoland? Dan kun je je hier aanmelden. Ben je een collega van een andere onderwijsinstelling en wil je er graag bij zijn? Mail dan naar Tijmen Leurs (t.leurs@rocva.nl).