Twee jaar ‘Dienst ICT’!

Sinds afgelopen vrijdag 1 oktober ben ik twee jaar in dienst bij ROC van Amsterdam-Flevoland. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe spannend ik het vond om na 11 jaar ROC Midden Nederland te verlaten, mijn superfijne collega’s, enorme netwerk, leuke job bij de ROC Academie. Op naar Amsterdam: met de trein naar de Bijlmer, zoeken naar het juiste pand, door de krochten van het bestuursgebouw op zoek naar de Dienst ICT. Wat werd ik warm welkom geheten, wat een fijne collega’s en bovenal wat een geweldige directeur (René van den Berg) leerde ik kennen.

Laatste saMBO-ICT conferentie ooit – Mijn ‘dienstverjaardag’ viel samen met de laatste saMBO-ICT conferentie die wij afgelopen week mochten hosten vanuit Amsterdam (saMBO-ICT gaat namelijk in januari verder onder de nieuwe naam MBO.Digitaal). Kan bijna geen toeval zijn! Ik heb enorm genoten van alles wat we tijdens de conferentie hebben neergezet en de geweldige samenwerking, wat stoer om mijn collega’s op het podium te zien staan, workshops en presentaties te zien geven en voluit zien netwerken met collega’s uit het hele land. Trots om hierbij te mogen horen. Met dezelfde trots kijk ik terug op de afgelopen twee jaar.

Wat doen we zoal?- Het team waarin ik werk heeft de opdracht om ervoor te zorgen dat ict echt gaat werken voor onze medewerkers en dan vooral onze docenten. Erg stoer dat we in ons team inmiddels vier docenten (at heart) hebben aangenomen om dagelijks de vertaalslag te maken tussen onderwijs en ict. Vanzelfsprekend hebben we daarbij de blik gericht op nu EN de toekomst, waar bewegen we heen, wat betekent blended onderwijs en wat hebben we daarvoor nodig? Om onze opdracht waar te kunnen maken bewegen wij ons natuurlijk door de hele organisatie en helpen, ondersteunen en adviseren overal waar we gevraagd worden om mee te denken. Onze dienst is natuurlijk veel groter dan alleen ons team (Functioneel Beheer en Innovatie), we kunnen ons werk alleen maar doen in nauwe samenwerking met de andere teams. Om deze blog niet te lang te maken zoom ik in op een aantal prachtige resultaten:

  1. Uitgebreide toolbox voor onze docenten! – Het allertrotst ben ik denk ik wel op de waanzinnig uitgebreide toolbox die recht doet aan het werk van onze medewerkers, met de nadruk op onze docenten. Ik ben nog geen school tegengekomen die zoveel gave apps aanbiedt! En voor een groot deel van deze pakketten zijn zelfs handleidingen, video’s met werkvormen en voorbeelden beschikbaar, en daarnaast kunnen opleidingsteams workshops en trainingen aanvragen voor een aantal tools. Komtie:
  • ‘Alles’ van Microsoft (campuslicentie, dus ook voor studenten!)
  • De volledige Adobe Creative Cloud (met Photoshop, Premiere, Spark, etc)
  • Mentimeter voor interactieve lessen en presentaties met 12 werkvormen (campuslicentie, dus ook voor studenten!)
  • Mindmeister om mindmaps, projectplannen, samenwerkings en nog veel meer te ondersteunen (campuslicentie, dus ook voor studenten!)
  • Xerte Auteurstool voor e-learning, instant webpages, losse werkvormen en nog veel meer
  • Camtasia – Zeer toegankelijke tool om screensacts op te nemen, onderwijsvideo te produceren en bewerken
  • Snagit – Zeer toegankelijke tool voor infographics, tutorials, screenshots
  • Canvas Leermanagement systeem – De implementatie van deze geweldige LMS loopt en de komende twee jaar mag elk opleidingsteam dit in gebruik nemen
  • Good Habitz – 145 beroepsgerichte e-learnings waarin studenten en medewerkers zich helemaal suf kunnen leren en ontwikkelen. Prachtig om te zien dat we dit pas net hebben en nu al 700 studenten hun werknemer-skills aan het vergroten zijn!

2. Project i-coaches – Anderhalf jaar geleden presenteerden wij het ‘Projectplan i-coaches’, geschreven aan de hand van de zes succesfactoren uit het landelijke programma ‘Bruggen Bouwen’. We hebben inmiddels 14 experts onderwijstechnologie, blended leren en veranderkunde die zich elk dedicated hebben verbonden aan drie opleidingsteams. Door zo dichtbij te zijn kunnen zij precies inspelen op de vraagstukken en ambities van de teams, hun docenten echt goed leren kennen en een flinke ondersteuning bieden aan het (digitale-) herontwerp. Als team hebben we o.a. hard gewerkt aan deze ‘Handreiking digitale competenties docenten‘.

3. Let’s do IT! – We bieden een prachtige landingspagina vol met inspiratie over Blended Ontwerpen, tools, trainingen, tips, video’s en vanzelfsprekend een onboarding-programma. Hier kun je alles vinden wat je wilt weten om optimaal onderwijs te verzorgen met MS Teams, het Smartboard en Canvas. Ook de miniboekjes over blended onderwijs en tools zijn hier te vinden, deze zijn met elkaar landelijk al bijna 60.000 keer geraadpleegd!

4. Eduspecials – Ongeveer eens in de zes weken verzorgen we een webinar over een thema dat leeft. We zoemen met een expert in op een onderwerp als ‘Video in je les’, ‘Nepnieuws bespreken’, ‘Good Habitz in LOB’, ‘Bingeleren’ of ‘Gamedidactiek’. De eerstvolgende gaat over de ‘Flexscan voor flexibel onderwijs’ (13 oktober).

5. Nieuw Portaal – Mijn collega’s hebben samen met de afdeling Communicatie uitgebreid onderzoek gedaan in onze colleges om precies in kaart te brengen welke behoeftes er zijn voor een optimaal digitaal startportaal. Het ‘oude’ Portaal voor Talent wordt nu stapsgewijs vervangen door een geavanceerd en gepersonaliseerd portaal waarin alle apps en tools geïntegreerd zijn. Onze docenten en studenten zijn enorm enthousiast over de look&feel en het gebruiksgemak.

6. Regie op Leermiddelen – Ten eerste hebben we ingezet op een applicatie die veel meer keuzevrijheid gaat bieden aan onze studenten bij de aanschaf van leermiddelen. De aanbesteding loopt inmiddels en daarmee lopen we voorop in Nederland. Ten tweede zijn we begonnen de samenwerking te zoeken met andere mbo-scholen, Kennisnet en SURF om het delen van Open Leermaterialen meer op de kaart te krijgen. Door digitaal lesmateriaal (denk aan video, microlearning, open textbooks, keuzedelen, e-learning modules) met elkaar te gaan delen en beschikbaar te maken voor hergebruik kunnen we de kosten van studeren terugdringen, leven lang ontwikkelen stimuleren en de samenwerking met bedrijven een boost geven.

7. Aanbesteding en implementatie Canvas LMS – Absoluut niet least is het traject Canvas dat we doorlopen hebben. Experts uit alle colleges hebben met Dienst ICT samengewerkt aan het opstellen van een plan van eisen, het opstellen van het aanbestedingsplan en uiteindelijk de keuze voor Canvas als nieuwe organisatiebrede LMS. De eerste opleidingen zijn in januari ‘live’ gegaan en met dat succes op het vizier worden momenteel steeds meer blended curricula vormgegeven in dit veelzijdige leersysteem.

En door… Wat doen we veel, soms vergeet je bijna om ook even stil te staan bij alles wat we realiseren. Mijn collega Gino werkt al honderd jaar bij de Dienst ICT en hij heeft de transitie van de afgelopen jaren heel bewust meegemaakt. Hij vertelde van de week tijdens onze teamborrel dat we door de organisatie inmiddels gezien en benaderd worden als gewaardeerde partners die meedenken, meebewegen, ondersteunen en ontzorgen. Op naar de volgende twee jaar! (hieronder ons nieuwe studentportaal).

Studentenportaal