Samenwerken

Wat is Mindmeister toch veelzijdig!

Ik ben veel te lui om heel veel tools te leren kennen. Mentimeter, Padlet, Mindmeister, meer heb je echt niet nodig om interactie te organiseren in vergaderingen, trainingen, lessen (en natuurlijk had ik ook drie andere tools kunnen kiezen). Less is more gaat hier letterlijk op, je kunt beter leren lezen en schrijven met 1 tool die je op heel veel verschillende manieren en momenten met vertrouwen kunt inzetten, dan veel tools een beetje kennen.

Mindmeister – Dit keer focus ik me weer eens op het mindmappen, een van mijn all time favourites en al helemaal nu wij een campuslicentie hebben aangeschaft voor alle medewerkers. Daardoor kun je onbeperkt mindmaps maken, delen, de sjablonen benutten en gebruik maken van alle integraties (waaronder de uberhandige integratie met MS Teams).

Presentatie hoe gebruik je dit in de les?- Aanstaande donderdag verzorg ik een online presentatie ‘mindmappen in de les’, een vraag die ik nooit kan weerstaan. Om mijzelf een beetje uit te dagen wil ik dit keer een grotere focus op ‘samenwerkend leren’ met mindmaps, ook omdat Mindmeister als een van de weinige mindmaptools dat zo krachtig ondersteunt. Ik heb hier een kleine extra pagina voor aangemaakt in mijn Mindmappen voor docenten miniboekje (en ik zie dat het miniboekje inmiddels al 3000 keer geraadpleegd is, cool!).

Good Habitz – Het hele programma donderdagmiddag draait om het benutten van de leermaterialen van Good Habitz in ons mbo-onderwijs. Good Habitz heeft een heel mooi leerarrangement over Mindmappen en ik heb daaruit onderdelen geselecteerd die docenten kunnen gebruiken voor hun studenten. Mooie video’s, een magazine en een theoretische onderbouwing.

De presentatie bestaat uit drie onderdelen. Deel 1: Tijmen Leurs (onze toolexpert) geeft een korte rondleiding in Mindmeister, iedereen logt zelf ook in. Dan doen we met elkaar of als de groep groot is een samenwerkingsopdrachtje. Deel 2: Welke onderdelen kun je zo uit Good Habitz halen en gebruiken voor je studenten? Deel 3: Welke samenwerkingsvormen en dan vooral met welk leerdoel kun je inzetten?

De presentatie is inmiddels achter de rug en werd door de deelnemers hoog gewaardeerd. Wil jij ook zo’n presentatie of een workshop voor jouw team? Mail me dan even op p.koole@rocva.nl