Frobelboek

Lekker Fröbelen?

Ik heb zelden een boek gelezen vanaf kaft tot kaft. Ja, romans wel, maar boeken om iets uit op te steken niet. Ik begin meestal bij de inhoudsopgave en lees eerst precies dat wat ik zoek en dan wat mij interessant lijkt. Soms is dat voldoende om het boek weg te leggen tot er een nieuw vraagstuk opduikt. Soms is het zo interessant en lekker geschreven dat ik 100 pagina’s doorschiet tot het saai wordt.

‘Snoepen en snaaien’ zou ik mijn leestijl wel willen noemen. Liefst lees ik gedurende langere tijd drie boeken op die manier naast elkaar en dan gaan ze in mijn hoofd ’tegen elkaar praten’ en dan roer ik daar het beroepsonderwijs doorheen en ontstaan vaak nieuwe inzichten. Op adviseursgebied heb ik o.a. Hannah Nathans, Block, Willemsen, Vermaak, de Canon van het leren en het Handboek Leren&Ontwikkelen in organisaties op die manier gelezen. Het leukst is als een collega met dezelfde boeken bezig is en we daar tussendoor over kunnen chatten.

Het grote Fröbelboek voor Adviseurs bracht me door mijn leestijl aanvankelijk wat in verwarring. Het boek is namelijk op dezelfde random en onvoorspelbare manier geschreven en ik wist eerst niet zo goed wat ik daarvan moest vinden. Alles zit er al in, je kunt overal in het boek beginnen en eindigen, stickers zijn geplakt, ezelsoren, spelletjes tussendoor, melige quotes en rake statements, chats, plaatjes. Maar ook: mooie tips, reflecterende blogs en vragen, en veel kopjes koffie. Mijn initiële verwarring (wat vind ik hiervan?) kwam denk ik vanuit een lichte aversie tegen gebaande wegen, ik maak ze liever zelf :-).

Het boek is zo samengesteld dat iedereen er volgens mij uit mag halen wat zij zelf wil. De kern van het boek voor mij persoonlijk vond ik op pagina’s 78-80, het gesprek tussen ‘de manager en het kind’. ‘Organiseren is simpel, maar simpel organiseren is het moeilijkste wat er is’. Een mooi epistel over (vaak) nodeloze serieusheid en complexheid, hoe lastig men het vaak vindt om iets dat misschien complex lijkt, simpel te maken en dit te verwoorden. Advies: ‘Maak er vooral een spel van en kijk naar jouw invloed in het spel, kleine interventies. Wat is winst? Winst voor wie? Als je speelt kun je de bal nemen zoals hij komt’. Leuk boek!