Bewezen grote voordelen van video’s in het onderwijs

Het vervangen van bestaande inhoud door video’s kan grote voordelen voor het leren hebben‘ is de belangrijkste kern van een nieuwe meta-studie (analyse van 105 onderzoeken) waar Wilfred Rubens op 26 maart over blogde. Het gaat dan vooral om het vervangen van instructievormen zoals lezingen, leesopdrachten, tutorials etc. met speciaal opgenomen kennisclips. De effectiviteit is hoger voor het aanleren van procedures en vaardigheden dan voor het overbrengen van kennis. Fijn dat er eindelijk een representatieve metastudie is die aantoont wat iedereen intuïtief al vermoedde:-)!

Video’s opnemen is een basisvaardigheid mediawijze MBO-docent – Ook kwam deze week een nieuw competentie-overzicht uit van het Practoraat Mediawijsheid waarin het maken van video expliciet genoemd wordt als basisvaardigheid van de MBO-docent: ‘Creëert kwalitatief goede content met media (video’s, foto’s, podcast, teksten, blogs etc) en kan deze met elkaar combineren’.

Poster met 7 tips voor instructievideo’s – Wessel Peeters van Vernieuwenderwijs postte op Linkedin een poster met 7 op onderzoek gebaseerde tips waar docenten zo mee aan de slag kunnen. Video in het onderwijs staat in toenemende mate in de belangstelling, niet in de laatste plaats door de urgentie op ‘anywhere, anytime’ leren door de coronacrisis.

16 april: Miniconferentie video’s maken – ROC van Amsterdam-Flevoland organiseert op vrijdag 16 april een (online-) Miniconferentie Video waar alle docenten aan mogen deelnemen. Ralf Hillebrand maakt zelf elke dag wel een of meerdere instructievideo’s en hij trapt de dag af met zijn inzichten, lessons learned en tips. Daarna zijn er drie rondes met workshops en presentaties op beginner- en gevorderden niveau, een greep uit het aanbod: – Hoe maak je een eenvoudige video? – Het bewerken van video met Camtasia – Geef je studenten een video-opdracht met Flipgrid – Gebruik Open Broadcaster Software – Op welke manieren kun je video inzetten in je onderwijsontwerp? Organisator is Tijmen Leurs (Dienst ICT) samen met het Flowburo.

Hoe kun je als organisatie docenten ondersteunen? – Video’s zijn er natuurlijk in veel soorten en maten en daarbij passen verschillende kwaliteitseisen. Een snelle uitleg van een docent over een praktijkopdracht hoeft niet met visuele effecten en Titanic-muziek terwijl een kennisclip die nog jaren als vast onderdeel van het curriculum gebruikt zal worden wel meer aandacht en investering vergt. Ook het maken van een animatie is geen rocketscience met de huidige apps.

Basisniveau – Voor de eenvoudige zaken kom je met een recente telefoon, een statief en een paar apps al een heel eind. Het opnemen van een screencast en/of het inspreken van een PowerPoint is eenvoudig aan te leren voor elke redelijk vaardige docent. Het nabewerken van de video bestaat dan hooguit uit bijvoorbeeld het wegknippen van begin/eind. Met goede handleidingen, hulp bij het vinden van de juiste apps en het verzorgen van workshops kom je als organisatie een heel eind. Feitelijk zou elke docent in staat moeten zijn om dit zelf te doen, het is immers een basiscompetentie (zie boven).

Video’s bewerken – Niet elke docent zal in staat zijn om video’s te bewerken. Hier bied je dus als organisatie bij voorkeur twee sporen: docenten kunnen stapsgewijs leren om zelf video te bewerken (en krijgen dus goede software, hardware en ondersteuning ter beschikking) en daarnaast bied je dit als service aan. Nog lang niet alle MBO-instellingen bieden dit als service maar als we ‘video echt willen laten vliegen’ zullen we toch die kant uit moeten denken. Media-opleidingen zouden hier een rol in kunnen vervullen.

Maakstudio – Op sommige scholen is een ‘maakstudio’ ingericht met een ‘maakteam’. Een docent of docententeam bespreekt bijvoorbeeld met een onderwijskundige of instructional designer welke content nodig is en dit is de start van een ‘ontwikkelstraat’ voor professionele, effectieve en aansprekende video’s, podcasts, microlearnings etc. Een andere mogelijkheid is dat je als opleidingsteam tijdelijk een ‘contentmaker’ inhuurt (er zijn veel bedrijven een zzp-ers die deze service bieden). Voordeel is dat je echt maatwerk kunt leveren bijvoorbeeld door in de eigen praktijkruimtes of partnerbedrijven te filmen en het materiaal kunt laten aansluiten op onderwijsconcept/onderwijsvisie.

Landelijk delen – Het maken van (professionele-) video’s is een tijdrovende klus en het is eigenlijk zonde als op heel veel plekken ‘dezelfde’ materialen worden ontwikkeld. Vanuit het team ‘Doorpakken op Leermiddelen’ willen we daarom het delen en vindbaar maken van MBO-video’s onder de aandacht gaan brengen. Als docenten hun video’s op een openbaar platform zetten (zoals Youtube) kunnen zij andere docenten en studenten helpen bij het vinden door de link naar de video in Edurep een aantal trefwoorden mee te geven (deel een bestand of link). Op die manier maken we het materiaal niet alleen beter vindbaar op basis van domein/niveau/onderwerp maar straks ook op deze overzichtspagina speciaal voor het MBO (voorbeeld: zoeken op mbovideo + administratie levert alle animatievideo’s van docent Marja Hiemstra op). We zullen hier komende maanden meer aandacht aan besteden en we zoeken nog naar docenten die ons hierbij willen helpen! (interesse? Mail naar p.koole@rocva.nl).