Een mbo-stagiair? DOEN!

Eind augustus maak ik kennis met Amayah, onze nieuwe stagiaire van MBO College Zuid-Oost. Ze is eerstejaars in de opleiding Management Assistent. Een prachtig jong en open gezicht met een nieuwsgierige blik. We praten wat over haarzelf, haar thuissituatie en haar leer- en ontwikkelwensen. Ze zal twee dagen per week onder de hoede van mijn collega Karin echte ‘management assistent dingen’ doen. Elke woensdag zal ze meedraaien in het ‘Xerte-team’, mijn collega Menno de Waal en ik ondersteunen docenten en andere collega’s bij het maken van digitale (les-)materialen, handleidingen, kennisbases voor online lesgeven. Dit werk zal meer creativiteit en zelfstandigheid vergen.

Meteen bij de eerste opdracht die we haar geven is het raak en weten we dat we met Amayah goud in handen hebben. ‘Begin maar met een webpagina waarin je potentiële nieuwe studenten iets vertelt over de opleiding die je doet’. Moet je kijken hoe leuk ze dat heeft gedaan! OK, nu krijg je een echte opdracht. Een docent Nederlands heeft een Word document maar zij wil liever interactieve opdrachten. Kun jij dat maken? Ze maakt er dit van en overlegt intussen ook met haar eigen docent Nederlands of het allemaal klopt (‘ik leer hier zelf veel van, had ook wat moeite met die spelling!’). Kun je ook een fictief leerobject maken over een onderwerp dat je leuk vindt, gewoon om alle opdracht soorten te laten zien? Tuurlijk! Het gaat dan over orka’s! . Zo maakt zij nog 12 leerobjecten waaronder deze hotspot kaart van Nederland.

Deze week nam zij afscheid en dit is wat ze schreef: ‘Het leukste wat ik heb geleerd van Pascal is in mogelijkheden denken en creatief te werk gaan. Pascal liet mij heel vrij in mijn creatieve ideeën. Ze dacht juist veel met mijn ideeën mee en daardoor voelde ik mij erg gewaardeerd.

Menno heeft mij vaak geholpen als ik ergens niet uit kwam. Ik had mij geen betere steun hierin kunnen voorstellen. Hij is positief, heeft veel geduld als ik iets niet snap en is een hele fijne persoon om mee samen te werken. Dat maakte voor mij wel een hele prettige stage! Eigenlijk waren er geen dingen die ik niet leuk vond. Ik heb gewoon een hele leerzame en prettige stage gehad.

Een aantal dingen die ik bij Karin heb gedaan en die heel leuk en leerzaam waren:

  • De agenda beheren
  • Communiceren met interne en externe collega’s
  • In Excel overzichten maken
  • Verjaardagkaarten maken
  • Post rondbrengen
  • Creatieve klusjes zoals kerstpakketten inpakken.

Tijdens deze stage periode heb ik zeker ontdekt wat ik wel en niet leuk vind. Ik merk dat ik het leuk vind om creatief te werk te gaan en dingen voor andere mensen te doen. Ik zou dit alleen liever doen voor mensen die in nood zitten en niet voor een manager of directeur. Ik zou later geen management assistent willen worden maar weet wel dat ik iets creatiefs of wat met mensen wil doen’.

Leren wat je niet wilt doen is natuurlijk ook goud waard, hahaha. We gaan haar missen. Gelukkig start onze nieuwe stagiaire over een week!