Nog ééntje dan!

Mbo-studenten die smachtend zitten te wachten tot het eerstvolgende online lesmoment, die de docent smeken om nog een uurtje verder te gaan, die enthousiast met elkaar uitwisselen hoe zij denken dat de volgende stap in het leerproces eruit zou kunnen zien… Wat doet Netflix wat wij niet doen? Die vraag stond centraal in het webinar dat SURF op 20 augustus verzorgde en ik zat geboeid te kijken naar Carlijn Postma die als doorgewinterde contentmarketeer uitlegde welke slimme marketingtechnieken Netflix en Hollywood gebruiken om onze studenten aan de buis te kluisteren (en onszelf ook natuurlijk). Ik zat meteen geboeid te genieten van haar verhaal (knap hoor, hoe doet zij dat toch) en voelde teleurstelling toen haar verhaal na ca. 20 minuten plaats moest maken voor andere (ook interessante-) sprekers.

Mijn hersenen waren nog lang niet klaar met dit fascinerende onderwerp en dus belde ik Carlijn of we nog wat langer door zouden kunnen sparren. Sowieso wilde ik het webinar graag naar ROC van Amsterdam | Flevoland halen als Eduspecial, maar ik had ook gewoon enorme zin om die twee verschillende werelden eens naast elkaar te leggen. Gelukkig had Carlijn dezelfde interesse, nieuwsgierig naar onze wereld en eventuele parallellen of quick-wins.

Met een groepje docenten en i-coaches prikten we drie avondjes waarin wij een uur les kregen van Carlijn. Carlijn vertelde ons over Cliffhangers, de hero’s journey, mindset, het belang van een krachtige verhaallijn. We kwamen ook wel een aantal tegenstellingen tegen. Waar content marketeers een bepaald publiek moeten weten aan te boren en te boeien, hebben wij studenten die in principe niet zoveel te kiezen hebben, ze moeten nu eenmaal van alles leren. En waar Netflix ons met een zak chips en glaasje lekkers op de bank onderuit laat hangen willen wij onze studenten juist activeren!

Een interessante les van Carlijn vond ik het ‘niet afronden van een les’. Wij mensen zoeken altijd naar een afgerond geheel (en docenten al helemaal, lesdoelen afvinken, voldaan gevoel). Carlijn leerde ons dat er nog een staartje moet komen waardoor al je studenten nieuwsgierig zijn naar het volgende lesmoment of de online bijeenkomst. ‘Nu is er nog een heel belangrijk aspect wat jullie nog niet weten, daar gaan we de volgende keer mee aan de slag’, of ‘Wat we vandaag geleerd hebben kan ook gruwelijk fout gaan en dat is echt wel smeuïge kost! Daar gaan we de volgende les eens lekker samen induiken!’.

Ook de filmische elementen sprak een aantal collega’s aan. Menno, docent scheikunde, heeft het idee opgevat om een lesperiode rondom een grote ramp te ensceneren terwijl i-coach Robin een spannende trailer maakte over… een nieuw learning managementsysteem:-)