Run away

Didactisch Pionieren: De Breakout opdracht!

Laat ik maar eerlijk zijn, wat is het geweldig dat de hele wereld aan het Didactisch Pionieren is! Het is ok dat men zijn eigen proces nodig heeft om te leren wat wel en niet werkt in online onderwijs verzorgen, dat proces heb ik ook doorlopen, o.a. begin 2019 tijdens het ontwikkelen en uitvoeren van de Peergangen Bruggen Bouwen en ook van dat proces heb ik genoten. Wat lekker om weer eens goed op je gezicht te gaan omdat je alle beginnersfouten van het lesgeven opnieuw maakt. De spanning van iets doen buiten je comfort zone. De humor met zijn allen als het mis gaat. En de interesse van je deelnemers die kijken hoe je de sores gaat oplossen.

Een van de dingen die ik heb geleerd is dat ik enorm kan genieten van een goeddoordachte breakout opdracht. De deelnemers moeten van te voren een moppie theorie en opdrachten doorlopen en met die voorkennis komen ze in je online les. Even iedereen welkom heten en laten landen en dan komtie; de eerste breakout opdracht van vandaag! Liefst eentje waarbij iedere groep een andere opdracht krijgt en ze eigenlijk met elkaar een grote puzzel oplossen. Hoe gaaf is dat!

Als docent/trainer schuif je ‘stiekem’ aan in de groepjes en luistert mee naar wat er gebeurt. Je hoort de hersenen kraken, je voelt de spanning van de tijd die verstrijkt en je ziet de discussie en de oplossing van de opdracht ‘ontluiken’. En dan komt het allerleukste: iedereen terug in de centrale ‘les’ en de gespreksleiders die hun bevindingen, oplossingen of tips meegeven aan alle andere deelnemers. In de chat vraagt altijd iemand: ‘Kan dit straks gedeeld worden met de groep?’

Je kijkt samen met plezier terug op product en proces en iedereen krijgt nog meer zin om zich voor te bereiden op de volgende online bijeenkomst.

Ik gun dit alle docenten van Nederland van harte en daarom heb ik een handig stappenplannetje gemaakt met voorbeelden hoe je dit effectief en succesvol kunt organiseren in het online (beroeps-) onderwijs. In dit miniboekje neem ik je mee in het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van jouw breakout-opdracht. Vooral de voorbeelden die erin zitten worden enorm gewaardeerd door de collega’s die ik om feedback heb gevraagd. Hieronder een afbeelding van de checklist: