Leeromgeving van leerling, A.W. Spijkerburg

Het oog wil ook wat

Ik vind digitale leeromgevingen over het algemeen saai en onaantrekkelijk. Uit het oogpunt van inclusiviteit is het verstandig en belangrijk om een leeromgeving rustig en overzichtelijk te houden, dat snap ik heus wel. Maar het kan toch ook wel wat minder saai?

Ik wil plaatjes, video’s, schema’s en tekeningen. Kleurtjes, iconen, pijlen. Als het ergens naartoe gaat wil ik een trap of een weg. Wil ik dan geen tekst? Jawel, ik wil ook veel tekst. Maar ik vind het fijn als ik de kern in een video kan zien, liefst een gepassioneerde wetenschapper die kan uitleggen als een basisschoolleraar. En daarna het boek.

Maar goed, hoe kun je een digitale leeromgeving verrijken zonder dat het meteen te storend wordt? Ik behandel drie manieren waarop je dat kunt doen met gratis tools. Lees vooral ook even de ‘disclaimer’ over gratis tools onderaan dit artikel.

  1. Maak een klikplaat

Hm, dat klinkt wat kinderachtig maar ik probeerde het woord ‘hotspot’ te vermijden want ook daar heb ik beelden bij. ‘Thinglink’ biedt de mooie mogelijkheid om een willekeurige foto, kaart, flowchart of grafiek als achtergrond te gebruiken en ‘in’ die foto allemaal linkjes te plaatsen. Bijvoorbeeld een landkaart met pijltjes waarachter je de foto van een landmark ziet (domein Travel), een foto van een gezicht met een huidanalyse op de neus, kin en wangen (schoonheidsverzorging) of een luchtfoto van de opstelling van een voetbalteam met op iedere speler de juiste talenten benoemd (Sport & Bewegen). Voorbeeldje van Thinglink:

De mogelijkheden zijn eindeloos, neem een trap en zet daar alle leerstappen voor je vak in, kies een foto van een ‘werkvloer met machines’ en stel een vraag over elke machine of neem een bouwtekening van een hotel als basis. Vervolgens inbedden in je digitale leeromgeving of een tabblad toevoegen aan je Teamspagina (kies voor ‘website toevoegen’). Studenten kunnen zelf ook een presentatie in Thinglink maken als eindproduct*.

2. Maak een animatie

Start jouw module/periode/opdracht met een animatie waarin je je studenten motiveert en informeert over de module. Dit is natuurlijk een stukje humor dat wel wat tijd kost, aan de andere kant heeft PowToon ook diverse formats hiervoor klaarstaan die je zo kunt overschrijven, zoals deze opdracht die ik ooit gaf aan een klas aanstormende schoonheidsspecialisten:

In dit miniboekje kun je alles lezen over het maken van animaties. Je kunt natuurlijk ook studenten animaties laten maken als pitch voor een product, als les voor anderen over een onderwerp, als presentatie van een werkstuk of als uitnodiging van een evenement*.

Maak een mindmap

Met een mindmap kun je als docent het begin van een onderwerp introduceren – wat weten jullie allemaal over dit onderwerp? Door je studenten de mindmap aan te laten vullen met hun eigen kennis, weet je precies wat ze allemaal al weten en kun je vandaaruit verder gaan. Door elke week met je klas een mindmap verder aan te vullen met hetgeen ze geleerd hebben (bijvoorbeeld door elke keer een andere kleur te gebruiken) krijgen zij inzicht in hun leerproces. Mindmappen helpt bij de vaardigheid ‘hoofd- en bijzaken scheiden’, stimuleert de creativiteit en helpt om dingen beter te kunnen onthouden.

Je kunt je module starten met een vrij lege mindmap die nog gevuld moet worden, of met een mindmap met heel veel vragen. Het voordeel van digitale mindmaptools is dat je makkelijk kunt blijven aanpassen en herstructureren (Mindmeister, Imindmap, Bubbl.us). De meeste tools bieden in de gratis versie de mogelijkheid om 3 tot 5 mindmaps te maken*.

Brainpartner
Van site Brainpartner

*Gratis is bijna nooit gratis

Leveranciers maken die mooie apps niet voor niets. Ze willen je verleiden om een betaald account te nemen door in de gratis versie reclames te pushen, of gegevens te verzamelen om eventueel door te verkopen. Jij laat in deze voorbeelden alleen je email adres achter (minder dan bij menige webshop) maar je moet er natuurlijk geen gevoelige informatie of persoonsgegevens in zetten. Als je studenten deze apps wilt laten gebruiken hebben zij het recht om dit niet te willen doen en om (met jou) een alternatieve vorm te kiezen.

De uitgelichte afbeelding is van A.W. Spijkerburg.