Onderwijsvideo’s (mbo-breed-) delen!!

De Corona crisis maakt veel los in onderwijsland. Een heel interessant aspect vind ik het feit dat enorm veel docenten hun creativiteit hervinden en zelf digitaal materiaal maken om hun studenten nu anytime anywhere ‘les te kunnen geven’ of hun leerproces te ‘voeden’. Ondanks de misère is het iets waar ik enorm van geniet, ik vind het echt stoer als docenten hun kennis, skills en autonomie in video’s uitdrukken. Het biedt geweldige kansen om te differentiëren, zieke studenten te ondersteunen of achterstand te helpen inlopen, zieke docenten te ontlasten en kennis van vertrekkende docenten niet verloren te laten gaan. Hoe meer docenten dit doen, des te meer keuze is er voor onze studenten om een video te kiezen die bij hen past! En ja natuurlijk zijn er ook bedenkingen over de kwaliteit van de video’s, de privacy van de docenten, het delen van de soms ‘zware’ bestanden. Daar kom ik nog op terug. In ieder geval moet je als organisatie aan best veel aspecten denken als je hier effectief en succesvol mee om wilt gaan.

Hoe krijg je de docenten zover om te beginnen?

Natuurlijk heb je docenten in dienst die al lang bezig zijn met het opnemen van video. Niets houdt je tegen om je telefoon op een statiefje te zetten, je camera aan te zetten en je studenten e.e.a. uit te leggen over een theorie/opdracht en dan je opname hup te delen met je klassen. Je maakt er gewoon een eigen Youtube kanaaltje voor en klaar. Maar al snel worden de ambities groter, voor een beetje aardige kennisclip wil je al gauw beelden toevoegen, in een live setting filmen of een PowerPoint inspreken. En dan komt de dag dat je ook echt titels, een quiz en een muziekje wilt toevoegen, je fouten uit je opname wilt knippen en beelden wilt kunnen mixen. En je wilt je videos veilig opslaan, kunnen terugvinden, delen met je studenten en met je collega’s, zonder vreemde reclames.

Als je als organisatie wilt stimuleren dat dit allemaal gebeurt, hoef je (zeker op dit moment!) je docenten alleen maar de weg te wijzen. Zorg dat ze weten welke spullen ze nodig hebben, stel software beschikbaar, maak heldere tutorials die iedereen kan volgen en richt een opslagplek in.

Van 40 naar 100 docenten in tien dagen

In jan/feb hebben wij dit eerst gepilot met twee colleges, elk zo’n 20 docenten. Alles klaargezet en samen met een handige docent/coach van het college hebben we een ‘werk-atelier kennisclips maken’ georganiseerd. Dat was een mooie opzet omdat we ook meteen goed konden verbinden met het onderwijsontwerp en de wijze van het inzetten van de video’s als ‘microlearning’. Er was meteen heel veel enthousiasme en die groep had natuurlijk alles al aan boord om bij het begin van de crisis meteen door te pakken. Sinds vorige week ontvangen we bij Dienst ICT dagelijks een aantal aanvragen van docenten die ook aan de slag willen, we gaan nu gestaag richting 100. We krijgen regelmatig bedankjes omdat docenten heel tevreden zijn over Camtasia en over onze handleidingen en formats.

Opslaan en delen van video

Om video’s op te slaan en te delen met studenten hebben we Microsoft Stream. We hebben daarin een gezamenlijke opslagruimte ingericht en voor elk domein een eigen kanaal ingericht. Op die manier kunnen docenten binnen hun eigen kanaal zoeken naar video’s van andere docenten, voor hetzelfde vakgebied. Erg handig vind ik ook het zoeken op de naam van je collega als je weet dat hij/zij video’s heeft gemaakt. Als we een mooie collectie aanleggen met alle vakgebieden, dan kunnen onze studenten straks ook eenvoudig kiezen voor lessen van andere domeinen! Dit staat echt allemaal nog in de kinderschoenen bij ons, we merken dat sommige collega’s de gedachte ‘delen=vermenigvuldigen’ direct en spontaan omarmen, maar er zijn ook docenten die hun video alleen op een eigen Youtube kanaal delen of een afgesloten map aanmaken.

Onzeker

Er zijn verschillende redenen waarom docenten er niet voor kiezen om hun video’s te delen in de gezamenlijke Streamomgeving, ik noem er een aantal die ik gehoord heb:

  • Onbekend dat het er is of hoe het werkt
  • Onzeker hoe de rechten zijn ingesteld
  • Onzeker over de kwaliteit van hun eigen video en dus om dit te delen met ‘onbekende’ collega’s
  • Concurrentiegedachte tussen colleges/instellingen
  • De video is inhoudelijk niet relevant voor een andere docent
  • Teveel werk om op Stream EN op hun eigen Youtube te downloaden

We hebben hier als organisatie dus nog werk te doen!

Kwaliteit

Hier speelt het ‘kip en ei’ principe een rol. Als we direct aan het begin ‘hoge eisen/standaarden’ gaan stellen aan de kwaliteit van video, dan schrik je mensen af om uberhaupt te beginnen of om hun video’s te delen. Persoonlijk vind ik echt dat je mensen hun eigen ontwikkeling moet gunnen. Deze video maakte ik in 2011 als docent Engels over de SHIT-regel. Hij is bijna 6000 keer bekeken en van absoluut vreselijke kwaliteit. Een maand geleden kreeg ik mijn eerste commentaar:

“Bedankt voor het maken van deze vid ik vond het een duidelijke uitleg probeer wel iets te doen aan het geluid dat was niet zo goed en maak het nog niet iets interessanter met een plaatje of zo maar succes met uw volgende filmpjes”.

Hahaha dat is toch geweldig? Overigens zijn mijn video’s echt niet heel veel beter nu, het gaat mij vooral om de inhoud en ik heb geen tijd/zin om urenlang ‘op te leuken’.  Mijn eigen favoriete sprekers zijn vaak academische schrijvers en ondanks de statistieken kan ik met gemak een uur lang naar zo’n ‘pratend hoofd’ kijken en luisteren. Als iemand mij goed helder en enthousiast precies dat kan uitleggen wat ik op dat moment nodig heb, dan hoef ik niet perse een muziekje eronder of een spreker in pak met make-up en schitterende belichting. Maar goed, er is natuurlijk ontzettend veel bekend over het belang van ondersteunende beelden en audio, video’s die maximaal 5 minuten mogen duren en de kracht van filmen in praktijksituaties. Conclusie: laten we de komende jaren docenten die de moeite nemen om video’s te maken, vooral goed ondersteunen en voeden met tips en handleidingen om de kwaliteit stapsgewijs te verbeteren (mits zij dit zelf ook willen). Misschien kunnen we een keer een ruilmarkt met feedbacksessie organiseren:-).

Delen met de hele mbo-sector

Hoe krachtig zou het niet zijn als wij onderwijsvideo landelijk met elkaar zouden delen en beschikbaar maken voor hergebruik, zonder irritante reclames? Dat we als sector ook echt ‘eigenaar’ worden van ons eigen materiaal? Ik ben groot fan van open source materialen delen en volg de ontwikkelingen (ook in het HBO!) met veel plezier. We hebben natuurlijk lijnen met saMBO-ICT en Kennisnet en bespreken nu de mogelijkheden om ook op dat niveau losse video’s met elkaar te delen, zoals o.a. Deltion College al doet. Een doorbraak kan wellicht zijn als bij video’s in Microsoft Stream een individuele extra optie komt om openbaar te delen. Wil jouw instelling hierbij aanhaken? Laat me dan even weten!