Microlearning: Animatie!

Een erg leuke vorm van microlearning is het maken van een animatie voor je studenten. Een vrolijk, grappig filmpje waarin je humor en een boodschap verwerkt voor je studenten is een leuke afwisseling in je digitale leeromgeving, kan de toon zetten en zegt in ieder geval; ik heb er zin in! Zo kun je met een animatie een bepaald onderwerp toelichten of de voorkennis ophalen van je studenten. Of een casus presenteren. Je kunt ook kleine animaties maken om juist aan het eind van een module samen te vatten wat we allemaal geleerd en gedaan hebben. En natuurlijk kun je je studenten als eindopdracht de keuze bieden om zelf een animatie te maken (in plaats van een verslag of presentatie).

Tijdrovende hobby

Kortom, mogelijkheden genoeg en er zijn ook redelijk toegankelijke apps om animaties te maken (PowToon, Moovly etc). Toch begin ik eerst even met de kleine lettertjes:-). Het maken van een animatie is, zeker in het begin, tijdrovend. Ik was drie uur bezig met mijn eerste animatie van een minuut! Als je het dus beschouwt als werktijd, begin er dan niet aan. Je hebt de opdracht waarschijnlijk in een kwartier uitgeschreven met een gezellig plaatje erbij. Doe dit dus alleen als hobby, omdat je er blij van wordt of omdat het juist wel bij jouw vak past (docent in de media of salesbranche bijvoorbeeld).

Gratis is nooit gratis

De apps die vrij toegankelijk zijn voor het maken van animaties/uitlegvideo’s hebben natuurlijk heus wel een verdienmodel, ze willen je verleiden om een betaald account af te sluiten. En als je dit veel gaat gebruiken, is dat misschien helemaal niet zo’n gek idee. Maar wil je met de gratis variant werken dan kun je prima animaties maken als je deze zaken in je achterhoofd houdt: Je hebt geen enkel zicht op wat er gebeurt met alle gegevens die jij in je animatie zet, dus maak niet een bedrijfspresentatie met vertrouwelijke gegevens en zet geen volledige namen in je video. Check waar je je product kunt publiceren voordat je begint. Het kan zijn dat je een Youtube kanaal nodig hebt om je animatie verder te kunnen delen. Als je gedurende lange tijd jouw account op de animatie app niet gebruikt, kunnen ze jou en je content verwijderen. Op zich geen probleem als je je video op een andere plek hebt gepubliceerd, maar je kunt hem dan niet meer aanpassen. Om je te verleiden om een betaald account te nemen, halen de apps slimme verleidingstrucs uit. Zo zijn er bepaalde thema’s die ‘pro’ of ‘premium’ oid gelabeld zijn. Die mag je dus met een gratis account niet gebruiken en worden onzichtbaar in jouw animatie als je wilt publiceren. Let daar meteen vanaf het begin goed op, je kunt dit ook omzeilen door alleen eigen afbeeldingen/tekeningen te gebruiken (maak bijvoorbeeld eerst een verzameling afbeeldingen zonder copyright (Pixabay, Unsplash, Splitshire etc.). Verder heb je in de gratis accounts altijd te maken met een watermerk in je animatie. Persoonlijk vind ik logo en watermerk van Moovly too much en kan ik wel leven met het PowToon poppetje. Vandaar dat ik even verder ga met die app.

En nu, gewoon doen!

Dat alles gezegd hebbende is het tijd om gewoon lekker te gaan uitproberen. Maak een account aan op de app PowToon. Gebruik je schoolaccount en geef aan dat je een educational account wilt. Als je gewend bent om Powerpoints te maken of zelfs weleens video berwerkt, dan is het in principe niet heel ingewkkeld. Je kunt natuurlijk direct beginnen met een sjabloon te overschrijven om het principe door te krijgen. Als je wat hebt rondgespeeld is het toch wel slim om een plannetje te maken voor jouw animatie.

Stap 1: Wat ga je maken?

Ga je een opdracht voor school/bedrijf in een animatie zetten? Of iets uitleggen? Wordt het een uitnodiging voor een sportdag of een samenvatting van een afgerond onderdeel? Of gewoon een complimentje (je hebt dit onderdeel afgerond, gaaf!). Kortom, wat is je doel en wat moet het effect zijn van jouw animatie? Waar ga je de animatie voor gebruiken, waar ga je hem plaatsen? Voor wie istie bedoeld? Wil je de animatie vaak hergebruiken? Is het een persoonlijke boodschap?

Stap 2: storyboard

Het is echt heel handig om nu eerst te bedenken uit hoeveel slides jouw animatie gaat bestaan en wat er op elke slide moet komen. Simpelst is om dit gewoon even te tekenen zoda je ook weet wat voor afbeeldingen en achtergronden je wilt gebruiken. Als je de moeite neemt om die eerst te verzamelen in een mapje dan ga je daar echt zometeen veel lol van ondervinden. Gebruik zo weinig mogelijk tekst maar de boodschap moet natuurlijk wel duidelijk zijn. Als je een persoonlijke touch wilt geven, kies dan een foto van jezelf en knip je hoofd eruit (gebruik daarvoor je knipprogramma op je pc of Paint oid). Plak je hoofd straks over de gratis poppetjes heen en doe dat niet al te precies, het moet een beetje rommelig en nonchalant blijven.

Stap 3: Start from scratch

Kies het lege thema dat je zelf helemaal moet opbouwen. Maak de eerste slide eerst helemaal op, plaats je achtergrond en alle teksten en plaatjes op de dia. Pas daarna ga je elk element los timen in de tijdbalk. Begin bijvoorbeeld met elk element twee seconde later binnen te laten komen dan de vorige en laat ze allemaal tot het eind van de slide staan. Speel dan af en pas de tijd van de objecten aan. Als alles te snel gaat, dan verleng je de slide. Zo bouw je elke slide separaat op. Vervolgens kies je een leuke soundtrack die bij je animatie past. Als je klaar bent, vraag dan twee vrienden/collega’s/studenten om aan te geven waar het te snel of te langzaam gaat en vraag feedback op de hoeveelheid tekst en de duidelijkheid. Vraag ook om ideeen om eventueel wat humor toe te voegen, dat is natuurlijk toch wel het idee van een animatie.

Stap 4: Exporteren

Als je je erg stoort aan het logo kun je dit voor dit ene product afkopen voor 8 dollar (geen ervaring mee). Als je tevreden bent over je product, exporteer hem dan naar bijvoorbeeld Youtube. Of kijk of je een imbedcode kunt vinden zodat je hem direct kunt imbedden in je digitale leeromgeving (HTML gebruiken). Als je dit lastig vindt vraag dan even advies aan een collega. Test dit daarna ook even met een student. Enne, ik vind het heel leuk om voorbeelden te verzamelen dus als je een linkje hebt, stuur me dan een berichtje op LinkedIn?