Drie maanden koffie drinken
Op 1 oktober ben ik begonnen bij de centrale dienst ict van ROC van Amsterdam|Flevoland. Gaaf om in zo’n pro-actief team te werken met als opdracht: maak onderwijsvernieuwing in onze organisatie zichtbaar, leg de verbinding tussen initiatieven, inspireer collega’s op het gebied van onderwijstechnologie en ondersteun docententeams om hun ambities waar te maken. Een geweldige opdracht om van te smullen! De eerste drie maanden heb ik vooral heel veel ‘koffie gedronken’ en als provinciaaltje een beetje mijn weg gevonden in deze gigantische organisatie. Amsterdam Noord, Zuid, Oost, Airport, Almere, Lelystad, Hilversum, ik ben nog lang niet overal geweest maar overal leer ik enthousiaste en leergierige collega’s kennen die positief reageren op ons aanbod. Om een beeld te krijgen hoe wij het best van toegevoegde waarde kunnen zijn voor de hele organisatie heb ik college plannen, beleidsstukken en visie bestudeerd en in alle lagen gevraagd waar behoefte aan is. In ons team hebben we hierover gesproken, welke lijn herkennen we hierin? Welke aspecten zijn vooral specifiek voor een bepaalde opleiding en welke aspecten zien we breed terugkomen?
Flexibel onderwijs
Wat ons opviel is dat veel collega’s noemden dat ze het onderwijs graag flexibeler willen inrichten. In het brede palet van traditionele, gepersonaliseerde, hybride en modulaire onderwijsvormen zien we de wens terug om met kleine leereenheden te gaan werken in plaats van een onderwijsontwerp dat uitgaat van lesperiodes, lange cursus modules of zelfs meerjarenprogramma’s voor een vak. Terwijl alleen wendbaar en actueel lesmateriaal recht kan doen aan de snel veranderende ‘beroepen’ (wanneer verdwijnt die term eigenlijk?:-))
Er zijn natuurlijk al veel initiatieven om met video’s, podcasts, e-learning etc. te werken maar dit is zeker nog niet overal ‘mainstream’. Omdat in de top drie van alle onderwijs-trendlijstjes al een paar jaar ‘video’ en ‘microlearning‘ voorkomen dus een logische stap voor ons om daar vanuit de dienst ict in te duiken en handen en voeten te geven.
Lelystad
Een hele mooie aanleiding en proeftuin om te leren hoe wij het vinden, maken en delen van microlearning kunnen ondersteunen was de vraag vanuit MBO Lelystad. In december zijn daar vier ontwerp teams gestart met een (her-) ontwikkeltraject voor de opleidingen en een belangrijke ambitie daarin is om het onderwijs meteen flexibeler te maken. Samen met de ontwerpteams, directie en de i-coach zijn wij dit avontuur aangegaan. De professionalisering van de ca. 100 docenten, het selecteren en implementeren van de juiste onderwijstechnologie en het onderwijsontwerp zelf pakken we komende tijd in verbinding met elkaar op. Vanzelfsprekend met het idee dat alle opleidingsteams van de hele organisatie mee kunnen profiteren van alles wat we maken en leren.
Werkatelier kennisclips maken
Maandag 13 januari hebben we een echte ‘start’ gemaakt met het collectief experimenteren met het maken van een vorm van microlearning, namelijk kennisclips. Ter voorbereiding hadden wij uitgezocht wat er allemaal bij komt kijken als een docent zelf een kennisclip (uitlegvideo) wil maken. Welke software kan hij dan gebruiken en hoe werkt dat? Welke hardware heeft hij nodig en hoe werkt dat? Waar moet je didactisch gezien aan denken als je een clip gaat maken? Wat is screencasten? Hoe haal je je foutjes weg uit je opname? Waar kunnen we de video’s opslaan zodat 4.000 collega’s ze ook kunnen gebruiken? Tientallen vragen kwamen op en we hebben samen met de i-coach een doorlopende e-learning module gebouwd die bestaat uit allemaal kleine kennisclips om daar antwoord op te geven. De docenten moesten deze e-learning module van te voren doorlopen.
Bij binnenkomst bleek dat de e-learning module met alle hulp video’s zo inspirerend waren geweest dat een aantal docenten zich dat weekend had verloren in het maken van hun eerste videoclip en eentje had zelfs feedback gevraagd aan haar dochter van 19 (duurt je video 4,5 minuut mam? Veeeeeel te lang!!). I-coach Robin heeft onderstaande compilatie gemaakt van de bruisende middag waarin we allemaal enorm veel van elkaar geleerd hebben. De e-learning module is inmiddels ontdekt door een aantal andere docenten en het volgende atelier staat al gepland in Amsterdam Noord. Zin in de volgende stap!