Module trainer/coach voor mbo i-coaches?

Voor de meeste i-coaches in het mbo ligt het verzorgen van workshops redelijk dicht in hun comfort-zone, vooral als zij een achtergrond hebben als docent. Maar het professioneel ontwerpen en effectief uitvoeren van trainingen kan altijd beter! Dus hebben we de beste trainer van Nederland, Laura van den Ouden, gevraagd om de i-coaches te inspireren hoe zij hun trainingen en workshops op een hoger niveau kunnen tillen.  Zo behandelt zij in de module bijvoorbeeld het model van Kirkpatrick:

en gaat daarna samen met de i-coaches de diepte in over dit onderwerp, tijdens de online synchrone workshop.

Het team Bruggen Bouwen heeft inmiddels vier modules (bijna-) helemaal ontwikkeld op Wikiwijs. Het is goed gebruik van Kennisnet om materiaal open source beschikbaar te stellen zodat het hele onderwijs daar haar voordeel mee kan doen. De modules dienen als achtergrond voor en als voorbereiding op drie online workshops van elk twee uur in Adobe Connect, waarin de verdieping en de uitwisseling plaatsvindt.

In deze module trainer/coach wordt niet alleen de rol van trainer verder uitgediept, Michel van Ast neemt de deelnemers in de derde workshop mee in de wereld van de coach.

Het is toch anders als een collega-docent (in plaats van een student-) zich tijdens een workshop die je verzorgt, bijvoorbeeld vervelend of ongeinteresseerd gedraagt. Wat is er aan de hand en wat kun je dan doen als i-coach? En hoe kun je bijvoorbeeld een individueel coachingplan opstellen als een docent wat extra begeleiding nodig heeft?

De eerste echte online workshop van deze serie was een feestje om bij te wonen. We hebben samen met Laura alle lessen die we geleerd hebben in de pilot, kunnen benutten om de workshops didactisch en pedagogisch krachtiger te maken. We hebben van Deltion geleerd hoe we goede scripts maken en weten welke voorbereidingen noodzakelijk zijn voor een ‘smooth’ ervaring. De professionele begeleiding van Timo Bleeker en zijn team leert ons weer hele nieuwe mogelijkheden van Adobe Connect kennen. De Peergang modules voor i-coaches mogen zich inmiddels verheugen in de inhoudelijke leiding van ons nieuwe teamlid Anne-Marije Kraijnbrink!