Onderwijskunde voor mbo i-coaches?

Op de saMBO-ict-conferentie afgelopen vrijdag hadden onze deelnemers de primeur: de module ‘onderwijskunde’ voor i-coaches is af! Dat wil zeggen, we zullen er de komende tijd nog wel wat aan schaven maar hij is nu al gratis en voor niets beschikbaar gesteld voor iedereen die belangstelling heeft voor het verbinden van ’technische vragen’ van docenten met ‘digitale didactiek’. Het is goed gebruik van Kennisnet om alle professionaliserings-arrangementen open source te ontwikkelen, zodat het hele onderwijs er haar voordeel mee kan doen. De eerste groep van 15 i-coaches uit heel Nederland start op woensdag 9 september en we hebben er superveel zin in!

Peergang modules – De wikiwijs arrangementen worden gebruikt als basis in de zgn. ‘Peergang voor i-coaches’, en daar horen steeds drie online synchrone avondworkshops bij die in Adobe Connect georganiseerd worden (totale studiebelasting is daarmee ca. 12 uur per module). Die workshops zijn overigens wel besloten en alleen toegankelijk voor deelnemers van mbo instellingen die aangesteld zijn als ‘i-coach’ en meedoen aan het programma Bruggen Bouwen. Dat neemt niet weg dat de Wikiwijs modules sec interessant zijn voor iedereen!

 

Direct in de praktijk brengen – De i-coach werkt in deze module’Onderwijskunde’ samen met een collega, een docent die zijn/haar lesprogramma graag wil verrijken met onderwijstechnologie. Samen bestuderen ze de casussen en theorie en maken de vertaalslag naar wat relevant is voor het lesprogramma van de docent. Op die manier ontstaat een ‘dubbel leereffect’, niet alleen theorie opnemen maar ook kennis en ervaring wat die theorie teweegbrengt in de prakijk.

Docentvragen uit de mbo-praktijk – De module is opgebouwd vanuit casussen die i-coaches regelmatig tegenkomen in hun praktijk. Het kan dus gaan om een vraagstuk waar de deelnemer nog geen kennis mee heeft gemaakt maar waarvan de kans groot is dat deze op zijn/haar pad zal komen.

Speciaal voor i-coaches zonder docentfundament – Hoewel de module voor elke i-coach relevant kan zijn, is deze speciaal ontwikkeld om i-coaches die vanuit een ‘niet-docent’ achtergrond i-coach zijn geworden. Zo zijn er best veel i-coaches met een ict-achtergrond, of instructeurs in het mbo die geen docent-opleiding hebben gevolgd. Maar we hebben al gehoord dat ook docenten wiens kennis wat is weggezakt of wiens opleiding niet gericht is geweest op ict, de module op prijs stellen.

Theorie en expert – Deelnemers denken zelf na hoe ze een bepaalde casus zouden aanpakken en werken ook aan de lessen van de partnerdocent. De theorie behandelt wat er (wetenschappelijk bewezen-) werkt en wat niet, biedt praktische voorbeelden en tips en suggesties voor tools en software. Tijdens de online workshops worden de uitwerkingen met elkaar vergeleken en sparren de i-coaches met elkaar om tot nieuw repertoire te komen. De expert, Johan de Bruin, helpt hen met deze verdieping en gaat in op vragen.

De brughoofden (projectleiders) – In januari is er een miniconferentie waarin we met de projectleiders van de mbo-instellingen dieper ingaan op het borgen en verder brengen van het geleerde in de praktijk. Tijdens die bijeenkomst zullen de i-coaches elkaar inspireren met hun eigen ‘good practice’ voorbeelden en elkaar versterken in hun gave en belangrijke werk!

https://www.sambo-ict.nl/programma-bruggen-bouwen/