Veroordeeld tot de HAVO

Wat een geweldig nieuws las ik in het AD van de week, er is eindelijk een vakhavo! Eigenlijk schoot ik eerst in de lach want het is al jaren een proefballon die ik er graag ingooi bij het koffieautomaat; waarom bedenkt nou niemand in Nederland eens een echte praktische opleiding voor havisten?

Toen ik in het vmbo werkte (tot 2008) ontmoette ik op open dagen regelmatig een basisschoolleerling die ’te slim’ was om naar het vmbo te mogen. Vol verlangen keken ze rond in de praktijklokalen waar onze leerlingen, tussen wiskunde en Nederlands door les kregen in bloemschikken, dierverzorging of taarten bakken. Van twee oude fietsen een nieuwe maken of een muurtje betegelen, hoe cool is dat om te kunnen?

“Ik mag waarschijnlijk niet naar deze school van mijn ouders omdat ik een havo advies van de juf zal krijgen” kwam er dan, na enig doorvragen, ongeveer uit zo’n leerling. Wat een omgekeerde wereld, wat een gemiste kans! dacht ik dan altijd. Waarom mag een ‘havo-leerling’ alleen algemeen vormende theorie leren en niet ook meteen praktisch en/of technisch opgeleid worden? Mijn eigen zoon wilde toen hij 12 liefst naar een school waar ook vakken als meubelmaken en grafisch design op het programma stonden maar dat bestond helaas bij ons in de buurt niet op havo/vwo niveau:-) (bestaat het ergens anders wel? ik ken alleen technasia waarin onderzoek&ontwerp centraal staan. Oh ja, X11 is net gestart met een havo afdeling met MVI!)

Maar nu dus in Culemborg krijgen deze ‘doeners’ als experiment een dag per week techniek-praktijk in een excellente school (Lek en Linge). En alle andere vakken staan in dienst van die praktijk, dat is ook belangrijk. Het is dus geen los ‘schoolvak’ maar een echte voorbereiding op de praktijk. De school mag van het ministerie afwijken van de regels om te experimenteren met nieuwe, beter werkende, vormen van onderwijs. Helaas, helaas voor de 12 jarigen die staan te popelen, je moet hier wel eerst drie jaar door het reguliere programma heen komen want het experiment is alleen voor de laatste twee jaar.

Hm, dus eigenlijk kun je dan net zo goed na havo 3 doorstromen naar het mbo? Dat kost je 1 jaartje extra voor je naar het hbo kunt maar dan mag je wel echt naar een beroepsopleiding naar keuze. Wow en wat een keuze heb je dan!! Van security specialist, all-round mediavormgever, civiele techniek tot leefstijlcoach en schoonheidsspecialist, dat mag en kan dan allemaal! Maar ja, dan krijg je 15-jarigen in een beroepsopleiding tussen studenten van bijvoorbeeld 20 (of ouder) en dat is misschien ook niet in alle gevallen echt een aanrader, nog los van het vinden van een goede stageplek in een bedrijf voor zo’n jonkie:-) Hoe dan ook, fijn dat we in Nederland aan het nadenken zijn om de muren van ons systeem wat te gaan doorbreken.