Mark (Zuckerberg) hoe kom ik van je af?

“Bij die winkel kopen we niet” zei mijn moeder vroeger tegen mij. Geen idee wat ‘die winkel’ precies op zijn kerfstok had (of hij was gewoon te duur) maar daar kwam je dan dus niet. Hetzelfde had ik deze week met Mark Zuckerberg, ik wil zijn klant niet meer zijn. Hij ging diep door het stof vertelden de media, maar in plaats van plechtig met twee vingers in de lucht te zweren de gegevens van miljoenen mensen niet meer te gebruiken of verpatsen, beloofde hij dat hij iedereen beterder zou informeren welke gegevens hij allemaal misbruikt voor reclame-of politieke doeleinden en hoe hij dat doet. “Ja, ik kom wel bij je inbreken maar als ik nou precies zeg wat ik meeneem dan zijn we toch even goede vrienden?” (ok de vergelijking gaat wat mank maar je snapt wat ik bedoel).

Facebook – Maar mezelf ont-klanten bij Mark Zuckerberg valt nog niet mee. Een jaar geleden ongeveer heb ik mijn account van Facebook verwijderd na berichten dat ‘FB-vrienden’ advertenties kregen met mijn naam erbij en ik merkte dat ik steeds meer advertenties op mijn scherm kreeg die bewust voor mij geselecteerd waren (aan de ene kant handig maar ik had er geen goed gevoel bij). En eerlijk is eerlijk, ik kwam bijna nooit op FB en als ik er wel kwam ergerde ik me vooral. Mezelf verwijderen was even een klusje want ongemerkt heb je je account vaak verbonden aan bepaalde apps (Spotify bijvoorbeeld) en dan moet je eerst bij die apps afkoppelen. Na de verwijdering moet je tenminste twee weken lang niet per ongeluk op een facebook adres oid klikken want dan wordt je automatisch weer geactiveerd. Klusje geklaard en ik heb het eigenlijk geen dag gemist. En in plaats van Google ben ik ook maar gelijk duckduckgo gaan gebruiken en ook daar ben ik nu prima aan gewend.

WhatsApp – Wat een ontzettend handig appje is dat toch, iedereen zit in tig groepjes, we spreken snel af met het tennisteam wie er vanavond speelt en in mijn collega-groepje melden we het een als we iets later zijn of een leuk idee hebben. Maarrr, de app is ook eigendom van de onbetrouwbare firma Facebook. Nadat ik me vorige week toch even opwond over de reacties van Mark Z. viel mijn oog toevallig op een artikeltje van de correspondent uit de privacyweek van vorig jaar met drie goede redenen om met WA te stoppen. Twee waarschuwingen in 1 week tijd, dat moet een signaal zijn:-)

Signal – Een jaar geleden kreeg ik een nieuwe buurman en ik bood hem vriendelijk aan om lid te worden van onze straatappgroep. “Helaas, ik zit uit principiële overwegingen niet op WA maar op Signal” zei hij laconiek. Op wat?! Waarom?! en hoewel ik het goed beargumenteerde antwoord niet helemaal begreep (versleuteling – eindgebruiker – metadata) was ik best onder de indruk. Jezelf zo buiten de maatschappij zetten uit principiële overwegingen, stoer! Gelukkig had zijn partner wel WA zodat ze geen borrel gemist hebben. Nu, een jaar later, besluit ik om Signal eens op mijn telefoon te zetten. In mijn contacten kan ik vervolgens zoeken op al mijn contacten die ook Signal hebben. Het zijn er minder dan 20 van de vele honderden nummers. Slik waar begin je aan?

Cold Turkey – Dat gaat hem niet worden, ik heb veel te veel contacten op WA om het er ineens af te gooien. Ik ben afhankelijk. Ik kan niet zonder. Ik baal. Niet meer bij die winkel kopen is tegenwoordig helemaal niet zo eenvoudig, mam. Maar zou ik wel geleidelijk stap voor stap een beetje minder klant kunnen worden? Al is het maar om Mark een stevig signaal te geven? Waar begin je dan? Oh ja, bij de buurman en de straatapp. Durf ik het aan? Bij de buren kan ik wel een potje breken en niet geschoten altijd mis. Ik schrijf een vriendelijk verzoekje in de straatapp of men wil nadenken of we Signal met zijn allen een half jaartje kunnen proberen.

Discussie – Er barst een discussie los met de volgende standpunten ongeveer: “Wat een onzin, of je nu door de kat of de hond gebeten wordt, leer er maar mee leven” – “Buuf heeft helemaal gelijk, liever vandaag dan morgen overstappen” – “Als ik jou er een plezier mee doe dan doe ik dat toch” – “Als ik WA er maar gewoon naast mag blijven gebruiken heb ik geen bezwaar” – “als jullie maar niet teveel “ouwehoeren’ want daar wordt ik zo moe van” – “sms is ook heel veilig” – “ik doe in het vervolg wel een briefje door de bus” – verder komt de CIA, NSA en de laatste hacker actie voorbij. Ik woon in een nogal humoristisch wijkje want tegelijkertijd ploppen er de hele dag door nieuwe contacten binnen bij Signal. Op een enkeling na is iedereen binnen 24 uur over. Komende week knippen we wellicht de WA navelstreng door:-).

Wat zijn we met zijn allen snel afhankelijk geworden van winkel A. Bijna eng.