Prezi Next een verbetering?

Laatst moest ik ff snel een presentatie maken. Ik werk al jaren met veel plezier  met Prezi, een lekker ruim canvas om me op uit te leven, verbanden leggen, zoomen. Onaangenaam verrast en al snel geïrriteerd was ik door het nieuwe Prezi Next. Inmiddels ben ik wat gewend maar dat is dan ook alles. Waar moet je rekening mee houden?

Dashboard – Ten eerste werkt het dashboard heel anders, met de animaties rechts en het pad links. Next stuurt heel dwingend op het gebruik van topics en subtopics en als je de eeuwige cirkel niet in je presentatie wilt zien, moet je hem transparant maken (rand EN vulling). En er een andere cover overheen zetten, een foto of afbeelding bijvoorbeeld. Door het meer dwingende karakter van de software lijkt Prezi helaas wat meer op Powerpoint, een meer laterale opzet.

Zoomen – Het volledig vrij zoomen op het canvas waardoor je hele verrassende effecten kon bereiken in Prezi Classic, is er nu vanaf. Je kunt binnen de basisdia wel inzoomen op een bepaald deelgebied (niet te klein!) maar hij zoomt dan bij de volgende zet automatisch weer uit (irritant beeld).

On the bright side – Prezi Next loopt sneller en soepeler, je kunt makkelijker halverwege je presentatie kiezen voor een andere topic zonder dat de hele boel vastloopt. Erg cool vind ik dat je je eigen custom kleurenpalet (bijvoorbeeld van een corporate huisstijl) kunt instellen. Overigens ben je die bij de volgende keer inloggen wel kwijt in je dashboard en moet je ze weer opnieuw instellen. Met een betaald account kun je je Prezi ook omzetten in PDF en dus printen (maar wie heeft een betaald account? en waarom zou je hem printen?). De nieuwe sjablonen die je kunt gebruiken zijn prachtig en ideaal voor beginners die snel een groot effect willen.

Toch maar Prezi Classic? – Na de eerste irritatie ging ik terug naar de Classic versie (dat kan alleen als je een account uit de oertijd hebt volgens mij). Classic wordt wel onderhouden maar er komen geen upgrades meer. Werkt onder Flash en dat is ook geen prettig idee om nog in te investeren. De kleuren oogden ineens fletser, teruggaan is dus eigenlijk geen optie. Hans Steeman tipte mij een geweldige oplossing voor mijn ‘probleem’ en gebrek aan vrijheid: Maak gewoon een paar Moovlys en embed die vervolgens als Youtube video’s in je Prezi. Erg leuk, verrassend en ik kan me weer redelijk uitleven (waarvoor dank Hans).